Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den största sköldpaddan var bredare än en lastbil

De väger flera ton, kan bli 250 år gamla och deras halsar kan sträcka sig flera kroppslängder. Evolutionen har under tidens gång frambringat en del imponerande sköldpaddor. Vi tar en titt i Guiness rekordbok för sköldpaddor.

Shutterstock

1. Den största

© Yale Peabody Museum

Alla tiders jättesköldpadda "Archelons ischyros" var omkring fem meter bred och fyra meter lång. Trots sin storlek hade Archelon en kort hals. Havssköldpaddans utsträckta hals var högst 20 procent av den totala kroppslängden. Archelon är nu utdöd, men när den levde blev den mellan 100–150 år gammal.

Tid: 65–84 miljoner år sedan
Längd: Cirka 4 meter
Bredd: Cirka 5 meter
Vikt: 2200 kilo

2. Den längst levande

© Eric Isselee/Getty Images

Den gigantiska landsköldpaddan från Seychellerna "Aldabrachelys gigantea" kan bli imponerande 250 år gammal. Den lever fortfarande och väger upp mot 200 kilo. Aldabrachelys hals är lång och passar därför till att nå blad från lågt hängande grenar.

Ålder: 100–250 år
Längd: 120 centimeter
Vikt: 150–200 kilo

3. Den längsta halsen

Sköldpaddan "Chelodina longicollis" har en teleskophals, som kan sträcka sig dubbelt så långt som själva kroppen. Halsen är faktiskt 60 procent längre än dess buksköld. Chelodina lever i färskvattenområden i Australien.

Ålder: 30–35 år
Längd: 25–30 centimeter
Vikt: Cirka 800 gram.

4. Den största skölden

"Stupendemys geographicus" hade en jättesköld, som mätte över tre meter. Den var upp till fyra meter lång och vägde omkring 2000 kilo. Den hade en relativt kort hals i förhållande till dess totala storlek. Stupendemys är utdöd, men brukade leva i sumpmarker i Sydamerika.

Sköldlängd: 3,3 meter lång
Tid: 5–10 miljoner år sedan
Ålder: 100–150 år

5. Den bäst kamouflerade

© Shutterstock

Sumpsköldpaddan "Chelus fimbriata" är förvirrande lik en bit bark, därför att det är extremt skicklig på att kamouflera sig. Den lever i sumpmarker och kärr i Sydamerika och har en hals som är lika lång som ryggkotan i ryggskölden.

Ålder: 50–75 år
Längd: 60–70 centimeter
Vikt: 15 kilo tung

Läs också:

Hajar

Se världens farligaste haj på nära håll

10 minuter
Valar

Vilket djur är tidernas största?

2 minuter
Hajar

Möt Megalodon – den största hajen någonsin

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj