Brännmaneter anländer i massor

Osynliga meterlånga tentakler gör mötet med en brännmanet till en extremt smärtfylld affär, som plågar fler och fler badande under sensommaren.

Brännmanet 2

Hur farlig är brännmaneten?

Söderut kan mötet med jättelika brännmaneter i havet leda till allvarliga brännskador och kostar varje år människoliv.

Här hemma är det framförallt de röda brännmaneterna och den mer sällsynta blå brännmaneten som med en storlek på upp till 50 centimeter i diameter och 10 meter långa tentakler skickar hem folk från badturen i våldsamma smärtor. Framförallt sist på badsäsongen då havsströmmarna för med sig maneterna farligt nära kusterna.

Brännmaneternas nästan genomskinliga tentakler är beväpnade med giftiga nässelceller som skjuter in små hullingförsedda giftnålar i offret när man rör vid dem. Det är så rovdjuret förlamar sitt byte - plankton och små fiskar - innan den börjar äta.

Brännmaneterna kommer - och de blir fler

Brännmaneterna dyker ofta upp i enorma mängder. Det beror bland annat på att de är mycket fruktbara. Och antalet verkar bara stiga, uppskattar forskare i Danmark. Förklaringen kan vara den globala uppvärmningen, överfiske som minskar antalet fienderna och internationell fartygstrafik som fraktar runt brännmaneterna. Resultatet är brännskadade människor, nedgång i fisket och tilltäppta kraftverk, fisketrålare och fisknät.

Mördarmaneten från USA

Barlastvatten från stora tankskepp förde med sig bland annat den fruktade mördarmaneten, amerikansk kammanet mnemiopsis leidyi , från USA till Svarta havet på 1980-talet.

Den är inte direkt farlig för människor, men fick sitt namn för att den dammsög området på zooplankton och slukade fiskägg och larver så att näringskedjan och fisket kollapsade.

Mördarmaneten ynglar från att den är två veckor gammal, den är hermafrodit och kan producera 12?000 ägg på tio dagar.

Och 2006 observerades den i det nederländska Vadehavet. Härifrån har den förts vidare upp genom Nordeuropa där den ser ut att ha kommit för att stanna.

För den bara några få centimeter långa, äggformade genomskinliga kammaneten registreras varje år i mycket stora mängder under sensommaren.

Vad gör man om man blir bränd av en brännmanet?

Om stora delar av kroppen har bränts av en brännmanet, finns det anledning att söka läkarhjälp och få smärtstillande behandling. Har man dåligt hjärta kan ett möte med en brännmanet leda till chocktillstånd.

Men i de allra flesta fall är förgiftningen bara en smärtfylld affär. Och kliar man i det finns det risk för infektion.

Den bästa medicinen mot brännskador är i stället att stanna i vattnet - på säkert avstånd från brännmaneterna - och skrapa bort nässelcellerna med ett rakblad eller en glasspinne utan att massera in giftnålarna längre in. Ättika hämmar dessutom giftets verkans.

Maneternas guldålder

Det är inte bara på våra nordliga breddgrader som maneterna översvämmar farvattnen. På några ställen förstör enorma stim av maneter fiskarnas trålare eller dödar tusentals fiskar i laxfarmar.

Maneterna kommer - i enormt antal - och de kan tacka oss människor för sin framgång.

Det kan du läsa om i den här artikeln: