Shutterstock

4 nyheter om bläckfiskar

6500 meter under havets yta har forskare upptäckt en bläckfisk med en märkligt beteende. Vi ger dig fyra nyheter om de intelligenta varelser som gång på gång överraskar forskarna.

1. Bläckfiskdrake svävar över havsbottnen

Den nyupptäckta bläckfisken hänger fast i havsbotten som en drake i vinden.

© The five deeps expedition

En märklig bläckfisk har upptäckts i Indiska oceanen.

6500 meter under havsytan hänger den fast i havsbotten med en av sina tentakler och svänger runt i vattnet som en drake i vinden samtidigt som den filtrerar små organismer från vattnet.

Forskare upptäckte bläckfisken, när de filmade havsbotten som en del av ett större projekt, som gick ut på att filma botten på alla världshaven:

"När vi tittade igenom videon dök den här varelsen plötsligt fram ur mörkret," berättade Alan Jamieson, som är chefsforskare på expeditionen och professor från Newcastle University för Livescience.

2. Bläckfisktänder kan ersätta plast

© Franco Banfi/NaturePL

Ett nyupptäckt protein i de små tänder som sitter i sug­kopparna hos tioarmade bläckfiskar har samma goda egenskaper som plast.

Det kan ge samma elasticitet, flexibilitet och styrka, och dessutom är det helt biologiskt nedbrydbart. Proteinet kan produceras i stora mängder av genmanipulerade bakterier.

3. Ögats gener verkar över hela kroppen

© Paulo Oliveira/ImageSelect

Som många andra bläckfiskar har arten Euprymna scolopes lysande bakterier i huden. Det gör att den kan skifta färg.

Nu har forskare kartlagt bläckfiskens gener och funnit att förmågan att reglera bakteriernas ljus beror på att den har bildat otaliga kopior av gener som annars endast är aktiva i ögonen.

4. Honan befruktar sina ägg ett åt gången

© EIJI FUJIWARA

Hos de flesta äggläggande havsdjur sker befruktningen genom att hanen sprutar sin sädesvätska över honans ägg. Hos arten Idiosepius paradoxus är det annorlunda.

Här befruktar honan äggen ett efter ett. Sädescellerna hämtar hon från en depå i kroppen där hanen lämnade dem vid parningen.