Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

4 nyheter om bläckfiskar

6500 meter under havets yta har forskare upptäckt en bläckfisk med en märkligt beteende. Vi ger dig fyra nyheter om de intelligenta varelser som gång på gång överraskar forskarna.

Shutterstock

1. Bläckfiskdrake svävar över havsbottnen

Den nyupptäckta bläckfisken hänger fast i havsbotten som en drake i vinden.

© The five deeps expedition

En märklig bläckfisk har upptäckts i Indiska oceanen.

6500 meter under havsytan hänger den fast i havsbotten med en av sina tentakler och svänger runt i vattnet som en drake i vinden samtidigt som den filtrerar små organismer från vattnet.

Forskare upptäckte bläckfisken, när de filmade havsbotten som en del av ett större projekt, som gick ut på att filma botten på alla världshaven:

"När vi tittade igenom videon dök den här varelsen plötsligt fram ur mörkret," berättade Alan Jamieson, som är chefsforskare på expeditionen och professor från Newcastle University för Livescience.

2. Bläckfisktänder kan ersätta plast

© Franco Banfi/NaturePL

Ett nyupptäckt protein i de små tänder som sitter i sug­kopparna hos tioarmade bläckfiskar har samma goda egenskaper som plast.

Det kan ge samma elasticitet, flexibilitet och styrka, och dessutom är det helt biologiskt nedbrydbart. Proteinet kan produceras i stora mängder av genmanipulerade bakterier.

3. Ögats gener verkar över hela kroppen

© Paulo Oliveira/ImageSelect

Som många andra bläckfiskar har arten Euprymna scolopes lysande bakterier i huden. Det gör att den kan skifta färg.

Nu har forskare kartlagt bläckfiskens gener och funnit att förmågan att reglera bakteriernas ljus beror på att den har bildat otaliga kopior av gener som annars endast är aktiva i ögonen.

4. Honan befruktar sina ägg ett åt gången

© EIJI FUJIWARA

Hos de flesta äggläggande havsdjur sker befruktningen genom att hanen sprutar sin sädesvätska över honans ägg. Hos arten Idiosepius paradoxus är det annorlunda.

Här befruktar honan äggen ett efter ett. Sädescellerna hämtar hon från en depå i kroppen där hanen lämnade dem vid parningen.

Läs också:

European squid
Havsdjur

Bläckfiskar invaderar Norden

2 minuter
Havsdjur

VIDEO: Forskare ger bläckfisk 3D-glasögon

2 minuter
Hajar

Forskare hittar daghem för vithajar

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj