Här är naturens sämsta mammor

Den 28 maj är det Mors dag – men i djurriket finns det inget att fira. Djurmödrar försummar sina ungar å det grövsta och tvekar inte att servera dem som middag.

Ugglemamman matar alltid de stora ungarna först – och ibland med lillebror.

© Shutterstock

1. Ugglan matar ungarna med de små syskonen

Ugglan lägger sina ägg under en period på sex-sju dagar, men börjar ruva dem omedelbart. Därför blir skillnaden på ungarnas storlek stor.

De största ungarna matas alltid först när föräldrarna kommer hem med mat och när det är ont om föda leder det till att de minsta syskonen ofta dör av svält.

Särbehandlingen säkrar att så många som möjligt av ungarna överlever. När en ugglemor hittar en död unge låter hon inte näringen gå till spillo, i stället stoppar hon den genast i munnen på dess syskon.

Ugglan är en ekonomisk husmor – även en död unge hamnar på övriga syskons meny.

© Markus Varesvuo/NaturePL

2. Kängurun offrar ungen för att rädda sig själv

När en känguru med en unge i pungen jagas av ett rovdjur försöker den rädda både sig själv och avkomman – men om det inte går väljer den att ta till plan B.

Beslutsamt kastar den då ut ungen ur pungen och blir på så sätt flera kilo lättare. Viktminskningen kan vara precis det som behövs för att kängurun ska få tillräcklig med fart i benen.

Genom att offra ungen försäkrar sig kängurun om att den kan leva vidare och föröka sig. Ofta har honan redan en liten unge i pungen bredvid den stora och kan snabbt föda upp en ny.

Ungen får klara sig själv om mamman är för tung för att komma ifrån en förföljare.

© Inaki Relanzon/NaturePL

3. Blodtörstig myra suger sig mätt på sina larver

Myror av släktet Mystrium (ibland kallade Draculamyror) som lever på den afrikanska ön Madagaskar har speciella kostvanor.

I stället för att äta byten själv matar myrorna istället sina larver med det. Därefter gnager både arbetsmyror och drottningar hål i larverna och suger ut larvens så kallade hemolymfa, vilket är insekternas blod.

Myrlarverna tål den här behandlingen, men för andra djurungar tar livet slut när de hamnar i munnen på föräldrarna. Komodovaranens ungar måste exempelvis klättra upp i ett träd så snart de har kläckts för att komma undan föräldrarnas aptit.

Myror av släktet Mystrium äter inte fast föda, utan suger istället ut blodet hos sina egna larver.

© Alex Wild