Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Har alla djur hjärtan?

Finns det några djur som fungerar helt utan hjärta eller som kanske har flera?

Shutterstock

Många små djur har inget hjärta – helt enkelt för att de inte behöver det. En del av dem har inte ens någon blodcirkulation. Det gäller till exempel de vitt utbredda kvalster som finns i våra sängar och på nästan alla platser på jorden.

Syre och näringsämnen löser sig i kroppsvätskan och ”skvalpar” helt enkelt runt inne i djuret. Avstånden är så små att syre och andra ämnen alltid kan komma fram till de ställen där de behövs.

Det är ingen slump att det är små djur som klarar sig utan hjärta. Ett hjärta är en pump, som ser till att blodet strömmar runt i kroppen så att energi, syre och avfallsprodukter snabbt kan transporteras runt. Ju större djur, desto större och effektivare hjärta behövs. Störst och kraftigast hjärta hittar man hos däggdjuren med blåvalen som suverän rekordhållare. Dess hjärta är stort som en mindre personbil.

Fåglar har ett relativt litet men också mycket muskulöst och effektivt hjärta. Detsamma gäller kräldjur. Hos groddjur och fiskar är hjärtat enklare uppbyggt och inte så kraftigt. Många av dessa djur har också en lägre ämnesomsättning, så de behöver inte en så effektiv pump. Bland de ryggradslösa djuren har utvecklingen av hjärtat inte kommit så långt. Många har helt enkelt inte något hjärta alls, speciellt mikroskopiska djur.

Hos blötdjur, ringmaskar och leddjur (insekter, kräftdjur och liknande) hittar man dock ofta en eller annan form av hjärta. Hos dessa djur kan ibland ett av de större blodkärlen dra ihop sig och fungera som en form av hjärta. Systemet kompletteras även med ett eller flera mindre hjärtan.

Det finns också enstaka djur som har extrahjärtan. Så är till exempel fallet med bläckfiskar, vars gälhjärta ser till att blodet kommer snabbt ut ur och in i gälarna. Daggmaskar har inte ett utan flera små hjärtan, normalt fem, men vissa arter kan ha upp till åtta. Det garanterar framför allt en jämn blodförsörjning till alla delar av framkroppen, som innehåller de viktiga könsorganen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj