Genial teknik ger djuren extra fart

Grodan hoppar som en spänd fjäder och bläckfisken har en inbyggd jetmotor. Se de geniala lösningarna som ger djuren högsta möjliga fart för minsta möjliga insats.

Grodan spänner senorna i anklarna som fjädrar, så att den får extra energi i hoppet.

Långa ben skickar i väg grodan som en fjäder

Grodan är en av djurrikets mest effektiva hoppare. En del arter kan hoppa tjugo gånger sin egen längd.

De långsträckta benen gör det möjligt att ta längre sats som ger större hoppstyrka. Grodan gör sig redo att hoppa genom att dra ihop vadmusklerna, så att senorna runt anklarna blir som spända fjädrar.

När den skjuter i väg dras senorna ihop som en fjäder som precis varit utsträckt, så att energin friges. Det förlänger anklarna och sträcker ut benen blixtsnabbt, så att grodan får extra energi i hoppet.

Böjlig ryggrad ger geparden suveränt avstamp

Geparden är världens snabbaste sprinter med en acceleration från noll till 100 km/h på tre sekunder och en topphastighet på 120 km/h.

Hemligheten är den extremt böjliga ryggraden, som gör det möjligt att dra fram bakbenen ända framför frambenen, så att geparden kan ta ett mer kraftfullt avstamp. Stegen kan bli upp till 7,5 meter långa.

Samtidigt ger klorna ett bra grepp i underlaget och den smala kroppen är formad så att geparden bromsas in så lite som möjligt av luftmotståndet.

LÄS ÄVEN: Här är världens fulaste djur – rösta på din favorit

Pumpande jetmotor skjuter fram bläckfisken

Medan andra vattenlevande djur stoltserar med både fenor och stjärtar, spurtar bläckfisken förbi dem på en vattenstråle.

Blötdjuret är utrustat med en egen jetmotor i form av ett elastiskt hålrum, som växelvis utvidgas och dras ihop. På så sätt suger bläckfisken in vatten och pumpar ut det igen genom ett litet rör, så att den skjuts i väg i motsatt riktning.

Tekniken innebär att bläckfisken i motsats till andra djur inte kan hålla en konstant hastighet. När vattnet sprutas ut får den upp farten, som avtar när den suger in vatten igen.