Shutterstock

Fötter ger djur superförmågor

Djurens fötter hjälper inte bara till att bära djurets vikt – de är nyckeln till överlevnad. Fötter är oumbärliga under flykt, i jakten på föda och att slåss med.

SUPERLIM – olje- och sockerblandning ger flugfötter superkrafter.

När flugan kryper på väggar fäller den ut två kardborreliknande häftkuddar mot ytan. De fina, lösa hårstråna släpper ut en klibbig olje- och sockerblandning som gör att flugan kan krypa uppochned. På grova ytor använder flugan även sina klor för att få grepp.

Power and Syred/SPL

KLISTERKUNG – gecko håller fötterna rena för varje steg.

Med hjälp av sina fötter kan geckon hålla sig fast vid de flesta ytor. Undersidan består av cirka en miljard fina mikrofibrer med polymerer, det vill säga små hårstrån. För varje steg städar geckon bort ut smuts som fastnat så att fötterna hålls rena.

Shutterstock

VATTENGÅNGARE – ödlor flyr från rovdjur över vattnet.

Basilisker kan springa i upp till 12 km/h på vattenytan. Därför kallas de ibland för jesusödla. Den spretar ut huden mellan tårna på bakbenen och använder svansen för att hålla balansen medan den rusar fram över vattnet.

Shutterstock

SAVANNENS FARTVIDUNDER – strutsfötter sparkar ihjäl lejon.

Strutsar kan inte flyga, men har ett starkt vapen i sina fötter. De kan springa i upp emot 70 km/h. Den använder vingarna som ett roder på ett fartyg för att ändra riktning. Strutsens sparkar är så kraftfulla att den kan döda en människa eller till och med ett lejon.

Shutterstock

GIFTSPORER – näbbdjur har giftiga simfötter.

Näbbdjuret jagar under vatten med hjälp av fyra simfötter. De två främre ger framdrivning, medan de bakre sätter kursen. Hanarnas fötter har även sporer med gift, vilket forskarna tror används i kampen mot andra hanar under parningstiden.

Auscape International Pty Ltd/Alamy/Imageselect

LISTIGT LANDINGSSTÄLL – blodsugande ninja hakar sig fast obemärkt.

Anledningen till att du sällan märker en mygga är dess låga vikt och de fina ytorna på myggans fötter. Hår och krokar gör att myggor kan haka sig fast obemärkt, och fördjupningar med luftfickor på benen gör att myggor kan landa på vatten när de lägger ägg.

Steve Gschmeissner/SPL

HIGH FIVE – mjuka, mångsidiga fötter att simma och gå med.

Punguttern har klor på var och en av sina fem fingrar, varav en påminner om en tumme. De är bra på att klättra i träd där de bygger sina bon. Bakbenen är utformade som simfötter och pungdjuret kan fly från rovdjur via vatten.

Brandy Conrad

FOTMIKROFONER – elefanter kommunicerar med fötterna.

Elefanternas kompakta fötter är främst utformade för att bära ett djur på upp till sex ton. Men de är också fulla av känsliga nerver som kan känna av vibrationer i marken från andra elefanter. Detta gör att de kan kommunicera med andra flockar.

Shutterstock

DÖDENS KLOR – vithövdad havsörn kan bära byta på drygt sex kilo

Vithövdad havsörn är utrustad med spetsiga, böjda klor som kan bli upp till 13 centimeter långa - ännu längre än grizzlybjörnars klor. Örnen dyker efter fiskar i floder och sjöar och kan bära en hjortunge på drygt sex kilo.

Kurt Wecker