Shutterstock
Flicka med allergi håller katt

Forskare skapar allergifria katter med genteknik

Nu tar forskare upp kampen mot kliande ögon och rinnande näsor. Genom att ändra en liten del av katternas dna hoppas de kunna utplåna kattallergi en gång för alla.

Nysningar, andningsbesvär och röda ögon.

Kattallergi plågar ungefär 15 procent av världens befolkning. Och antalet bara ökar.

Men nu har amerikanska forskare kanske hittat en lösning.

Genom att förändra två gener i husdjurens celler har forskarna nämligen lyckats med att radera det protein som orsakar alla allergiska reaktioner.

Därmed har vi tagit ett stort steg närmare att skapa en bepälsad version av det fyrbenta husdjuret som alla tål.

Pytteliten bov orsakar stor skada

Boven bakom de allra flesta allergiska reaktioner mot det populära husdjuret är ett pyttelitet, oansenligt protein kallat Fel d 1.

Proteinet utsöndras genom katters saliv och tårar och hamnar i pälsen när de tvättar sig själva med tungan. Därifrån invaderar de alla tänkbara vrår av kattägarnas hem, i takt med att husdjuren fäller.

Därför får du kattallergi

Framtidsscenario: Mjuka, bepälsade katter alla tål

I den nya studien analyserade forskarna arvsmassan hos 50 olika katter och pekade ut två gener, kallade CH1 och CH2, som skapar det allergiframkallande Fel d 1-proteinet.

Därefter närstuderade de arvsmassan hos åtta olika arter av vildkatter. Och det avslöjade stora skillnader i katternas gener.

En upptäckt som övertygade forskarna om att de kan förändra generna utan att skada våra bepälsade husdjur.

Med hjälp av det genetiska verktyget CRISPR ändrade forskarna sedan de båda generna som skapar det lila skadliga proteinet – helt utan att förstöra några andra gener.

Därmed har vi, enligt forskarna, kommit mycket närmare att skapa en 100 procent allergivänlig metod, som är mycket mer effektiv än exempelvis vaccinationer och specialfoder.

Katt ligger i soffa

De flesta katter har miljontals hår. Och det är dessa hårstrån som utlöser de allergiska reaktionerna.

© Shuttestock