Forskare: Bönor och bakterier är medvetna

Är människan världens enda medvetna varelse? Svaret är ett rungande nej. Här är fem organismer, från de mest primitiva till några av planetens smartaste, som enligt forskarna är medvetna om sig själva och sina omgivningar.

Smiley gjord av ärtor
© Shutterstock

Bakterier tänker kanske med kvantfysik

Bakterier
© Shutterstock

En bakterie består av en enda cell och har därför ingen hjärna. Trots det kan den tillsammans med sina artfränder utföra komplexa, samordnade uppgifter, vilket vissa forskare anser är en typ av medvetande.

Bakterier kan till exempel kommunicera med varandra med hjälp av kemiska substanser och gemensamt avgöra när de är tillräckligt många för att åstadkomma en slagkraftig infektion. Enligt en teori kan medvetande skapas utan nervceller genom kvantfysiska processer i de rörformade strukturerna, mikrotubuli, inne i bakterien.

Växter fattar aktiva beslut

Växt med ärtor
© Shutterstock

Växter har sinnesceller som kan registrera beröring, ljus och gravitation samt elektriska och kemiska transportvägar som kan skicka meddelanden från en del av växten till en annan. Därmed har de något som påminner om ett nervsystem. Vissa forskare tror till och med att växter är medvetna.

I en studie från år 2020 placerade forskare en pinne tre decimeter från en bönplanta, varefter växten växte mot pinnen och slingrade sig runt den. Växten kände med andra ord av sin omgivning och fattade ett slags beslut om att sträcka sig efter pinnen.

Insekter har egna intressen

Närbild av insekt
© Shutterstock

År 2016 upptäckte en grupp australiska forskare att insekter har områden i hjärnan som påminner om dem som gör att vi människor kan betrakta omgivningen ur vårt eget perspektiv. Enligt forskarna har insekterna därmed så kallade subjektiva upplevelser och kan agera utifrån egna intressen.

Vissa forskare tror också att exempelvis bins dans, som visar artfränder vägen till platser där det finns gott om föda, är tecken på att insekter inte bara agerar per automatik, utan har ett slags medvetande om sig själva, andra djur och sin omgivning.

Hundar känner dina känslor

Hund och gipsad fot
© Shutterstock

Människans bästa vän hunden har komplexa känslor som tyder på att den är medveten om sig själv och sin omgivning. År 2012 visade till exempel en grupp brittiska forskare att hundar känner empati. I deras försök kunde hundar välja att gå fram till antingen en främling som satt och grät eller sin ägare. Hundarna gick fram till främlingen och nosade henne tröstande i ansiktet.

I en annan studie fann forskare att hundar har sinne för rättvisa. De visade tecken på obehag när andra hundar fick en godsak för att visa vacker tass när de inte själva fick någonting.

Apor väcks till medvetande

Apa som slickar på en spegel
© Shutterstock

Apor som har fått ett märke i pannan medan de var sövda försöker ta bort det när de senare ser sig själva i en spegel. De är alltså medvetna om att deras spegelbild visar dem själva. Andra försök tyder på att apor har subjektiva, medvetna upplevelser, och precis som vi kan njuta av en vacker solnedgång.

År 2020 hittade en forskargrupp ett område i apornas hjärna som är viktigt för deras medvetande. När forskarna stimulerade området med ström medan aporna var under full narkos vaknade aporna till medvetande.