Shutterstock
Hundmat hundfoder

Farliga bakterier kopplade till speciell hundmat

Vill du helst slippa bli sjuk? Fundera då på vad du lägger i hundens matskål.

Det kan tyckas vara en god idé att ge sin hund ett foder som ligger närmare det man hittar i naturen. Men nu har forskare upptäckt att raw food medför högre risk för antibiotikaresistenta bakterier jämfört med traditionellt hundfoder.

Det är en studie vid universitetet i Bristol, som har kastat nytt ljus över problematiken. I den tvådelade studien deltog totalt 600 vuxna hundar och 223 valpar. Ägarna samlade in avföringsprover från hundarna, som sedan undersöktes i förhållande till livsstilsfaktorer, ägarnas information om hundarnas miljö och närvaron av antibiotikaresistenta e. coli-bakterier.

Studien visade att de hundar som fick oprocessat kött hade fler antibiotikaresistenta e. coli-bakterier i avföringen jämfört med de hundar som levde på en traditionell, torkad hundkost. Och bakterierna kan spridas till husse och matte.

Orsak till många sjukdomar

"E. coli finns i tarmarna hos alla djur och människor. Men e. coli orsakar samtidig många sjukdomar, även allvarliga sjukdomar", berättar Matthew Avison, professor o molekylär bakteriologi och medskribent till studien.

Forskarna uppmanar de hundägare som föredrar raw food till sina hundar, att vara extra noggranna med hundens hygien och se till att avlägsna alla spår efter avföring.

"Djur och människor delar bakterier. Hundägare bör upprätthålla god hygien – och det är lättare om man inte ger hunden raw food", påpekar Kristen Reyher, professor i veterinärmedicinsk epidemiologi vid Bristols veterinärutbildning.

Studien visade också att för hundar som levde på landet var problemet med bakterierna extra stort. För hundar i städer var e. coli-risken mer varierad.