El fosilmaníaco
Elefantfuglen er den største art af fugle, der har levet på jorden.

Världens största fågel har blivit ännu större

Brittiska forskare har identifierat den hittills största arten av elefantfåglar som levde på Madagaskar tills för cirka 1 000 år sedan.

De utdöda elefantfåglarna från Madagaskar är de största fåglar som levt på jorden. Nu har forskare identifierat en art som var större än de hittills kända.

Den var tre meter hög och vägde cirka 800 kilo – ungefär som en giraff.

Världens största fågel är elefantfågeln
© Jaime Chirinos

3 fakta om elefantfåglar

Knogle fra den uddøde elefantfugl
© ZSL

Människan jagade ­elefantfåglar i 10 000 år

Elefantfåglarna dog ut för cirka 1 000 år sedan, troligen för att de utrotades av människor som kom till Madagaskar.

Hittills har forskare trott att människan kom först för cirka 4 000 år sedan, men nya fynd av skärmärken i elefantfågelben visar att människan dödade fåglarna redan för minst 10 500 år sedan.

Elefantfuglen er den største art af fugle, der har levet på jorden.
© El fosilmaníaco

Elefantfåglarna var ­nästan blinda

Nya skanningar av elefantfåglarnas kranier visar att deras syncentrum var så litet att forskarna tror de var nästintill blinda.

Det betyder att elefantfåglarna har varit nattaktiva och det är kanske också förklaringen till att de överlevde under så lång tid trots att de jagades intensivt av människan.

Æg fra den uddøde elefantfugl
© Buffalo Museum of Science

Glömt jätteägg hittat på museum

För de första människorna på Madagaskar har ett elefantfågelägg varit ett viktigt fynd. Det motsvarar att hitta 150 hönsägg.

Lika entusiastiska blev forskare på Buffalo Museum of Science i USA när de undersökte en förmodad kopia av ett ägg från en elefantfågel i sina samlingar. Ägget visade sig vara äkta.