Shutterstock

Varför lägger höns så många ägg?

Hönsfåglar lägger många ägg, och vi människor kan utnyttja det genom att hela tiden ta bort äggen från redet.

De flesta hönsfåglar lägger generellt många ägg under en säsong. Vissa vaktelarter kan sålunda lägga uppemot 30 ägg i en kull. Andra arter nöjer sig med färre ägg i varje kull men har då i gengäld flera kullar per år. Undersökningar av tamhönsens äggstockar har också visat att de skulle kunna lägga flera tusen ägg under en livstid. Det sker dock sällan, eftersom hönorna i regel inte lever tillräckligt länge för det.

I likhet med en del andra fåglar lägger hönsfåglar nya ägg i sitt rede, om några av de gamla försvinner, och det är denna förmåga som vi människor utnyttjar. Tar man hela tiden bort äggen från redet, kommer hönsen nämligen att fortsätta att lägga ägg. På det sättet kan vanliga tamhöns lägga över 200 ägg om året.

Äggproduktionen kan ökas ytterligare med hjälp av konstgjort ljus. Höns lägger nämligen flest ägg på våren, då det finns mest föda till kycklingarna. Efterliknar man vårljuset, lägger hönsen därför fler ägg. Hos burhöns är dessa förhållanden pressade till det yttersta, och därför lägger vissa burhöns över 300 ägg per år.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett exklusivt hönshus.