Varför kan pingviner inte flyga?

Det ser nästan ut som om pingviner flyger, när de rör sig i vattnet, men i luften skulle det aldrig fungera.

Swimming penguin

Flygning är ett specialiserat och energikrävande sätt att röra sig på. Alla delar av ett flygande djurs kropp är utvecklade för livet i luften. Pingviner kan inte flyga, då de på samma sätt som sälar är anpassade till ett liv i havet.

Vikten På grund av sitt tjocka späcklager, sitt massiva skelett och sin täta fjäderdräkt är pingviner för tunga i förhållande till storleken för att kunna flyga.

Andning Flygning är ett hårt arbete och kräver ett mycket effektivt andningssystem, som utnyttjar luftens syre snabbt och effektivt. Pingviners lungor är i stället gjorda för att kunna hålla andan under vatten – vilket de är bättre på än alla andra fåglar.

Bröstmuskler Hos vissa fåglar utgör bröstmusklerna, som står för fågelns flygkraft, upp emot hälften av den totala vikten. Pingvinernas bröstmuskler är starka men inte tillräckligt starka för att flyga.

Fjädrarna Fjädrarna är små och sitter väldigt tätt, så att de bildar ett vattenavvisande lager runt kroppen. Andra fåglars fjädrar är betydligt lättare och har en mycket stor yta.

Vingene Pingvinens vingar är omvandlade till effektiva fenor, som är små och stela. Under vattnet kommer de till sin rätt, men deras yta är för liten för att kunna bära pingvinen i luften, och de saknar smidighet.