Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför får intefåglar stötar?

Fåglar verkar inte få några stötar, när de sitter på högspänningsledningar. Hur är det möjligt?

SlavaBowman/Unsplash

Man får stötar av elektrisk ström som mäts i ampere och består av laddade partiklar i rörelse. Denna rörelse representerar energi som kan avsättas i vår kropp och vara mycket obehaglig och skadlig.

Det är spänningen eller mer exakt spänningsskillnaden som driver den elektriska strömmen. Den mäts i volt. Spänningen är också ett mått på den energi som finns i ett elektromagnetiskt fält. När en fågel sitter på en högspänningsledning befinner den sig i ett fält med hög energi.

Då energin har samma höga värde på alla ställen i fågelns omgivning, finns det emellertid inga spänningsskillnader som kan utlösa elektrisk ström. Skulle fågeln däremot få jordkontakt, skulle den omgående dödas av den ström som den stora spänningsskillnaden mellan jord och ledning resulterar i.

Större fåglar som örnar och ugglor kan mycket väl dödas av elledningar, då fåglarna kommer att beröra två ledningar samtidigt. Då kan spänningsskillnaden mellan ledningarna ge elektriska stötar.

Läs också:

Fåglar

Hur hittar fåglar maskar i marken?

0 minuter
Fether birds
Fåglar

Hur växer fåglarnas fjädrar?

0 minuter
Fåglar

Hur undviker fåglar att kollidera?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj