Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fåglar

Varför är vissa flamingor vita?

Varför är en del flamingor inte rosa? Är de albiner?

Nej, det är vanligt med vita flamingor. Vita flamingor är nämligen ungfåglar. Det finns sex olika flamingoarter i Afrika, Sydamerika och på vissa platser i Europa. Fem av arterna är vanligtvis mer eller mindre rosa, medan den sjätte – som har det latinska namnet Phoenicopterus ruber ruber – är helt röd. Ungarna är emellertid alltid vita, när de kommer ut ur ägget och ”rodnar” först efter några år. I djurparkerna hade man förr i tiden problem med att flamingor-na blev vita, något som visade sig bero på kosten. I naturen vistas flamingor i saltsjöar, där de livnär sig på skaldjur, alger och insekter, och det är där de får i sig det röda färgämnet. Färgen förekom inte i det hönsfoder som man förr gav flamingor i fångenskap, och därför förlorade de efter hand sin mycket vackra, rosa färg. I och med att de förlorade sin färg, tappade fåglarna även intresset för att fortplanta sig. Den röda färgen spelar nämligen en viktig roll i parningsdansen, eftersom den visar att fåglarna är könsmogna. I dag färgsätter därför djurparkerna flamingorna genom att tillsätta betakaroten – ett orange färgpigment som bland annat finns i morötter – i fodret. Flamingor kan emellertid även blekna i naturen. Det kan orsakas av att de är stressade, till exempel för att de har ungar.

Läs också:

En flamingo på ett ben
Fåglar

Varför står en flamingo på ett ben?

0 minuter
Birch
Växter

Varför är björkar vita?

0 minuter
Varför är fågelbajs vitt?
Fåglar

Avföring – Varför är en fågelskit vit?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj