Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

struts
Djur - Fåglar

Stoppar en struts verkligen huvudet i sanden?

Stämmer det att strutsen gömmer sitt huvud, om den blir rädd?

Man säger ofta om människor att de inte vågar se sanningen i ögonen, att de likt strutsen sticker huvudet i sanden eller i busken. Det är dock bara fråga om ett slags fabel, som inte har något att göra med verklighetens strutsar.

Skulle det stämma, skulle strutsar snabbt bli lätta byten för de stora rovdjuren på Afrikas savanner. Närmar sig ett rovdjur, rusar strutsen iväg från farozonen. Den kan springa med hastig-heter på upp till 70 kilometer i timmen över korta sträckor.

Myten kan ha uppstått för att strutsen kan lägga sig platt på marken och ligga blickstilla i hopp om att inte bli upptäckt, om den är omringad och inte kan fly. Liksom andra djur kan strutsen på så sätt spela död i ett försök att lura rovdjuren.

I strutsens fall ligger dess hals och huvud slappa på marken, och det kan mycket väl ha gett upphov till historien om att strutsen sticker huvudet i sanden eller i en buske för att inte bli sedd.

Läs också:

Fåglar

Har strutsar en gång kunnat flyga?

1 minut
Flyttfåglar flyger söderut inför vintern
Fåglar

Därför flyttar fåglarna

2 minuter
Fåglar

Ägg är naturens geniala emballage

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj