Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Magpie
Djur - Fåglar

Stämmer det verkligen att skator stjäl blanka saker?

Ryktet som listig tjuv häftar vid skatan, men är det sant?

Nycklar, mynt och smycken är enligt myten oemotståndliga för skator. Allt tyder dock på att fågelns påstådda förkärlek för blanka föremål är en vandringssägen.

Skatan gömmer bara mat

Inga vetenskapliga undersökningar har ännu visat att skator har något särskilt förhållande till blanka föremål. I boken ”The Magpies” slår biologen Tim Birkhead fast att skator i naturen varken stjäl eller gömmer undan annat än mat.

Anledningen till att skatan har fått rykte om sig att vara tjuv är förmodligen att den i synnerhet förr i tiden ofta låg i konflikt med människan. Skatan kunde få för sig att stjäla frukt från fruktträd och snappa åt sig mat, ägg och emellanåt till och med småkycklingar från öppna hönsgårdar.

Ivrig samlare

En annan anledning till det ofördelaktiga ryktet kan vara att skatan i naturen är en duktig och mycket ivrig samlare. Den lägger till exempel mycket tid på att hitta de smala pinnarna till sina stora och konstfärdiga, taktäckta bon, som är beklädda med taggiga grenar för att hålla rovfåglar borta. Ornitologer har plockat isär sådana bon och funnit att de kan vara byggda av över 1500 småpinnar. Fåglarna fodrar dessutom bona med mjuka material som de hittar, till exempel mossa och pälshår.

Läs också:

Elefantfuglen er den største art af fugle, der har levet på jorden.
Fåglar

Världens största fågel har blivit ännu större

1 minut
Fåglar

Ägg är naturens geniala emballage

2 minuter
Flyttfåglar flyger söderut inför vintern
Fåglar

Därför flyttar fåglarna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj