Kan höns springa runt utan huvud?

Jo, höns kan faktiskt springa runt utan huvud. Hur hänger det ihop?

hovedløse høns

Upp till en hel minut. Så länge kan höns som har blivit halshuggna faktiskt springa runt och flaxa med vingarna.

Höns behöver inte hjärnan för att röra sig

Fenomenet beror på att kroppen enbart behöver hjärnan för att starta, stoppa och rätta till en rörelse. Nerverna som finns mellan de så kallade känselcellerna och musklerna i kroppen "vet" alltså hur de ska röra sig utan hjärnan.

Därför kan hönor fortsätta röra sig utan hjärnans inblandning så länge det finns tillräckligt med syre och energi tillgängligt i kroppens depåer.

Huvudlös kyckling vägrade att dö

1945 upplevde en amerikansk bonde fenomenet till det yttersta då han försökte slakta en kyckling. Då yxan föll träffade den lite fel och lämnade det mesta av hjärnstammen intakt på djurets kropp.

Även om kycklingen var utan huvud räckte den kvarvarande biten av hjärnan för att fågeln skulle kunna fortsatte leva och röra sig. Bonden matade den med en pipett rakt ned i den blottade matstrupen och kycklingen kunde andas på egen hand genom det exponerade luftstrupen. Djuret, som fick smeknamnet 'Miracle Mike', levde lyckligt i ett och ett halvt år efter att den förlorat huvudet.

Liv efter döden?

Det är inte bara höns som kan verka vara levande även om de inte borde det.

Forskning visar att människan exempelvis har tankar som flyger runt i hjärnan i flera sekunder efter det att döden har inträffat. Läs mer om de levande döda här: