Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fåglar

Hur undviker fåglar att kollidera?

Jag har ofta undrat över hur enorma flockar av exempelvis starar kan navigera utan att flyga in i varandra. Vilken är förklaringen?

Forskare från Italien och Frankrike har just publicerat resultaten av tre års studier av starflockar. Forskarna fann två väsentliga förklaringar till att en del fågelarter kan flyga i mycket stora flockar utan att kollidera. För det första besitter dessa arter fantastiska flygfärdigheter och en välutvecklad förmåga att kommunicera. Fåglar i stora flockar är små, snabba och lätta fåglar, som dels kan röra huvudet mycket snabbt för att orientera sig, dels har ett styvt skelett som är lämpat för snabba kursbyten. För det andra – och det var något mer överraskande för forskarna – förhåller sig fåglarna inte bara som hittills antagits till de närmaste grannarna i flocken utan navigerar i förhållande till 6–7 bestämda fåglar, som kan vara nära, lite längre bort eller delvis dolda av andra fåglar, men inom en radie av 0,5–2 meter. När samtliga fåglar håller ögonen på flera andra fåglar i flocken, sker inga kollisioner, och flocken kan fungera som en stor organism. Beteendet förklarar hur en fågelflock konstant kan ändra form – utan att små grupper av fåglar i utkanten skiljs av. Modellen kan också förklara hur flocken snabbt samlas igen när den har varit splittrad, till exempel efter att en rovfågel flugit genom flocken. Det är just för att undvika angrepp från rovfåglar som fåglarna flyger i flock. Rov-fågeln förvirras nämligen av den stora mängden fåglar och har därför svårt att fokusera på en enstaka individ.

Läs också:

Fåglar

Hur undviker fåglar att få kalla fötter?

0 minuter
Flyttfåglar flyger söderut inför vintern
Fåglar

Därför flyttar fåglarna

2 minuter
Fether birds
Fåglar

Hur växer fåglarnas fjädrar?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj