Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fåglar

Hur hittar fåglar maskar i marken?

Det verkar som magi, när en fågel sticker ned sin näbb i marken och drar upp en mask på ett till synes slumpmässigt valt ställe. Hur gör de?

Fåglar har en sinnesapparat, som är mycket mer utvecklad än hos människan, och de använder den på flera olika sätt för att hitta föda i marken. Exempelvis hittar koltrastar dagg-maskar framför allt med hjälp av synen, trots att maskarna lever under marken. Deras rörelser fortplantar sig till gräsets rötter och får gräset att röra sig på ”fel” sätt i förhållande till andra grässtrån. Andra fåglar använder sitt luktsinne. Det gäller kiwifåglarna, som nosar sig fram längs marken. Fåglar, som lever i fuktigare miljöer, använder ett tredje sinne. De sticker ned näbben i dyn, och tack vare speciella organ kan de uppfatta de svaga elektriska fält som en masks muskler skapar, när den rör sig. Dessa fält räcker för att de skall kunna spåra upp bytet. Till slut finns det maskätare, som inte är särskilt bra på att upptäcka maskarna, men som i stället lockar upp dem till ytan genom att trampa snabbt med fötterna — man vet inte varför det fungerar.

Läs också:

Djur

Dödligt gift massakrerade Botswanas elefanter

4 minuter
Fåglar

Varför samlar fåglar på saker?

0 minuter
Fether birds
Fåglar

Hur växer fåglarnas fjädrar?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj