Biolog pekar ut världens mest hotade fågel
En papegoja som inte kan flyga, och en kondor lika stor som ett litet motorflygplan ligger bland de översta på topp 100-listan över världens mest hotade fåglar.

Hjälp av genetiska data
Med hjälp av insamlade genetiska data har ett internationellt forskarlag pekat ut de fåglar som har minsta antalet nu levande individer och som dessutom löper störst risk att helt dö ut.
Världens totalt 9993 fågelarter ingår i forskningsprojektet, som visar att bland annat Indonesien, Australien och Nya Zeeland är hemort för de flesta av de evolutionärt sett sällsynta arterna.
Inte alla arter kan räddas
"Vi kan ju inte rädda alla arter från att utrotas och därför bör vi fokusera särskilt på dessa, eftersom de är fullkomligt oersättliga", understryker biologen Arne Mooers. Han har varit drivkraften bakom listan, som har tagit sju år att göra.
Fåglarna på topp 100-listan har hittats i mer än 170 länder.
De 5 mest hotade arterna
Jätteibis: Med cirka 200 vuxna fåglar kvar i livet är den över en meter höga jätteibisen starkt hotad.
Nykaledonisk ugglenattskärra: En gåtfull art som biologerna inte har sett i det fria sedan 1998. Den 30 cm stora fågeln hör hemma på ön Nya Kaledonien.
Kalifornisk kondor: Med ett vingspann på nästan tre meter är fågeln stor som ett mindre flygplan. I dag finns 435 kaliforniska kondorer i livet.
Kakapo eller ugglepapegojan: Kakapon är världens största papegoja med en längd på 64 centimeter. I dag finns det totalt 125 stycken kvar av arten.
Kagu: Några hundra kaguer lever i dag på ön Nya Kaledonien i Stilla havet. Trots normalt utvecklade vingar kan den måsliknande fågeln inte flyga.