Fyra råd för att skåda flyttfåglar på väg från vintern

Hösten har kommit. Nu ger sig tusentals fåglar iväg på den årliga resan söderut och därför är de kommande veckorna den bästa tiden på året för att skåda sällsynta fåglar på genomresa. Med den här enkla guiden får du tips om hur du kommer ut och får uppleva fåglarna i ditt område.

hg

© Nicolaj Aarøe

1. Hitta fåglarnas favoritrastplatser

© Shutterstuck

Flyttfåglar föredrar att vila på platser där tillgången på mat är god och där terrängen är överskådlig så att fåglarna kan hålla utkik efter rovdjur. Många områden längs kuster, vid sjöar och skogsbryn uppfyller fåglarnas krav.

Kontakta din lokala ornitologiska förening för att få tips på de bästa platserna i ditt område. Föreningen har troligtvis även checklistor över vilka arter som man kan få syn på.

2. Köp en bra kikare

© Shutterstock

Välj kikare med omsorg - utan en bra kikare är det svårt att artbestämma fågeln, vilket är hela tanken med fågelskådning.

3. Håll koll på vädret

© Mike Hollingshead/Getty Images

Som fågelskådare bör du ha uppsikt över vädret. Om det är medvind söderut kommer det locka många stora flockar att ge sig av eftersom de då sparar stora mängder energi.

Men faktum är att oväder är ännu bättre för fågelskådning eftersom det kan tvinga miljontals fåglar att söka skydd på marken. Det ger goda chanser att få se sällsynta arter som vanligtvis inte skulle mellanlanda i ditt område.

4. Var rädd om fåglarna

© Bence Mate/NaturePL

Innan du letar efter vilda fåglar bör du sätta dig in i de regler som gäller för ditt område så att du inte stör djuren när du är ute – exempelvis finns det speciella regler som träder i kraft för den tid när fåglar har ungar.

Om fåglarna blir störda vid upprepade tillfällen kommer de att lämna området, så håll avstånd och betrakta fåglarna genom kikaren.