Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blinking owl
Djur - Fåglar

Hur blinkar fåglar?

Jag har hört att fåglar blinkar annorlunda är människor. Stämmer det verkligen?

Fåglarna är den grupp av ryggradsdjur som har bäst ögon, och den goda synen understöds av att fåglar blinkar på ett särskilt sätt.

Liksom vi har fåglar ett övre och ett nedre ögonlock som kan sluta ögat. Dessa ögonlock använder fåglar som regel bara när de sover. När fåglarna skall blinka använder de i stället en så kallad blinkhinna. Det är ett slags elastiskt membran som ligger under de riktiga ögonlocken och dras över ögat från sidan.

Blinkhinnan håller därmed hornhinna ren från främmande föremål och förhindrar uttorkning av ögat. Den smörjer och underhåller dessutom hornhinnan med ett körtelsekret, så att dess optiska egenskaper alltid är på topp.

Blinkhinnan är som regel genomskinlig, så att fågeln bevarar det mesta av sin syn även när hinnan ligger för ögat. Biologer anser att fåglar kan dra fördel av denna egenskap när de flyger och dyker. I luften förhindrar hinnan uttorkning av ögat, och i vattnet ger den skydd mot bland annat salt.

Extra ögonlock skärper synen

Fåglar är utrustade med extremt goda ögon. Det beror på att de bland annat har betydligt fler nervceller i ögat än till exempel människan. Synen förbättras ytterligare av att fåglar utöver ett övre och nedre ögonlock har en blinkhinna, som dras över hornhinnan så att den rengörs.

Läs också:

Fether birds
Fåglar

Hur växer fåglarnas fjädrar?

0 minuter
Fåglar

Hur undviker fåglar att kollidera?

0 minuter
Fåglar

Vilken fågel är världens talrikaste?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj