Claudio Contreras/Nature Picture Library

Flamingon dansar sig till framgång

Noggrant koreograferade rörelser och rött smink är flamingons säkraste förförelseknep. En vuxen fågel bemästrar över 100 olika danssteg.

Förförelseknep

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Flock dansar synkront

Under parningssäsongen visar flamingor upp sig med en dans där de spankulerar runt samtidigt som de synkront sträcker på nacken, ryckvis vrider på huvudet i ryck samt slår ut med vingarna. Fram till 20 års ålder blir fåglarna allt skickligare och bemästrar upp till 136 steg.

Utseendefixering

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Fjädrarna målas röda

Fåglarna pryder sig med skönhetsmedel. Både honor och män använder smink i form av ett rödaktigt sekret som utsöndras från en körtel nära stjärten. Med hjälp av näbben smörjer fåglarna in fjädrarna med sekretet. En snyggt målad fjäderdräkt signalerar övertag.

Endabarn

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Redet är en skorsten

Fåglarna häckar i kolonier och honan lägger sitt enda ägg högst upp på ett bo av lera som påminner om en skorsten. När den vita dunbollen kommer ut ur ägget matar föräldrarna barnet med så kallad krävmjölk, ett sekret från matstrupens slemhinnor.

Förskola

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Vuxna passar ungarna tillsammans

Föräldrarna skickar ungen till förskolan, en så kallad crèche, där den samlas med de andra ungarna i kolonin. Alla vuxna hjälper till att ta hand om de små och skydda dem från rovdjur som exempelvis örnar. Efter tre månader är ungen flygfärdig.

Färgämne

© Claudio Contreras/Nature Picture Library

Kräftdjur ger färg

Födan består av mikroskopiska kräftdjur och alger med ett naturligt innehåll av rött färgämne som färgar fjädrarna rosa. I djurparker blandar djurskötarna färgämnet kantaxantin i fodret för att ge fåglarna färg – tidigare användes bland annat paprika.

Vänskap

© Shutterstock

Bara ett fåtal kommer nära

Artfränder måste hålla sig på minst en halslängds avstånd – med vissa undantag: Ny forskning visar att fåglar odlar nära och långvariga vänskaper. Flamingorna umgås med två till tre vänner och enbart dessa individer får komma riktigt nära.

Avslappning

© Shutterstock

Ett ben ger bästa vilan

Fågeln slappnar bäst av genom att stå på ett ben – om flamingon har båda benen på marken använder den fler muskler och svajar mer. Forskare har upptäckt att leder och muskler i benet i princip låses fast när fågeln placerar sin kropp i en viss position.