Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Fåglar

Finns det giftiga fåglar?

Det finns många giftiga insekter och kräldjur, men finns det även giftiga fåglar och däggdjur?

Gift återfinns normalt bara hos djurrikets lägsta klasser. Giftiga arter är oerhört vanliga bland ryggradslösa djur. Det finns till exempel tusentals giftiga insekter, spindlar, sniglar och bläckfiskar. Hos ryggradsdjuren är det betydligt längre mellan de giftiga arterna. Bland fiskar, amfibier och kräldjur är de dock fortfarande så vanliga att det totala antalet arter uppgår till flera hundra. Hos däggdjur och fåglar är giftiga djur däremot oerhört sällsynta. Bland däggdjuren finns bara näbbdjuret, som har giftiga sporrar, och en rad olika arter näbbmus, som är utrustade med giftig saliv. Framtill för några år sedan ansåg man att det inte alls finns några giftiga fåglar. Vid en rad undersökningar av fågelfaunan på Nya Guinea på 1990-talet upptäckte man emellertid att en liten grupp skogsfåglar, pitohuierna, faktiskt är giftiga. Forskarna upptäckte det märkliga fenomenet, när en biolog råkade gnida sig över munnen, strax efter det att han hade fångat en pitohui för att ringmärka den. Han kände direkt en brännande och stickande känsla i läpparna och blev övergående känslolös runt munnen. Närmare undersökningar visade att pitohuierna bildar ett speciellt gift, som finns i fjädrar och hud. Fåglarna använder giftet som försvarsvapen. Ett rovdjur som satt tänderna i en pitohui spottar mycket snart ut fågeln igen. De sex arterna i släktet pitohui har alla grälla varningsfärger. De är svarta, orange, röda och gula.

Läs också:

Fåglar

Varför samlar fåglar på saker?

0 minuter
Flyttfåglar flyger söderut inför vintern
Fåglar

Därför flyttar fåglarna

2 minuter
Fåglar

Hur undviker fåglar att kollidera?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj