Är elefanter verkligen rädda för möss?

Kan en liten mus skrämma en stor elefant, eller är det en skröna?

Mouse feeding elephant

Ryktet att elefanter är rädda för möss går tillbaka till den romerske författaren Plinius den äldre. I hans verk ”Naturalis historia”, i vilket han samlade mycket av grekernas och romarnas naturkunskap, finns ett långt avsnitt om elefanter.

Där står bland annat att elefanter inte tål möss och råttor och inte heller rör foder, som dessa djur varit nära. Det är dock svårt att veta hur man skall tolka detta, då flera påståenden i boken är mindre trovärdiga – såsom att det finns drakar.

Ryktet att möss kan sätta skräck i elefanter har dock varit ganska seglivat och har till exempel kommit till uttryck i tecknad film i vår tid. Vissa säger att elefanterna är rädda för att mössen skall klättra upp i deras snabel när de sover, men då elefanterna kan stå upp och sova, ligger det inget i detta.

Elefanten är dessutom det största landdjuret och behöver därför inte frukta något. Då de dessutom är intelligenta, skulle de inte ha någon anledning att känna rädsla när de stöter på möss. Biologer i djurparker bekräftar också att elefanter på intet sätt är rädda för möss.