Matthijs Kuijpers/Alamy/All Over
DÖDLIGT GIFT

Djurgift förlamar hjärtat och får blodet att flöda

Hjärtstillestånd, kvävning och inre blödningar. Tre av världens giftigaste djur kan ta livet av dig på extremt obehagliga sätt.

Bygg upp ett fint snäckhus – och få avstannad andning.
Trampa på en orm – och få dina blodkärl punkterade.
Simma in i en kubmanet – och få hjärtstillestånd.

En del av världens djur är mer vanligt giftiga för människor och vi har listat tre av de värsta bekantskaperna du kan göra.

1. **Kägelsnäckan förlamar med kraftfull cocktail**

Video

Kägelsnäckan Conus geographus är långsam, men dess kanylliknande giftharpun är däremot snabb när den avfyras in i förbipasserande fiskar från snäckans snabelorgan.

Snäckans gift består av ända upp till 100 olika nervgifter, som effektivt stänger av kommunikationen mellan nervceller och muskler. Bytet förlamas så gott som ögonblickligen och förtärs därefter levande, i snigeltempo.

De giftigaste av de totalt cirka 500 kägelsnäcksarterna har 30 människoliv på sitt samvete. Oftast trampar badgäster på blötdjuret eller så är det intet ont anande dykare plocka upp den. Snäckan kan sticka igenom en våtdräkt och är känd för sin aggression.

På grund av den mycket komplicerade giftcocktailen har forskare ännu inte utvecklat något motgift. Giftet förlamar i värsta fall mellangärdet, så att det blir omöjligt att andas.

  • Dödlig dos (LD50): 0,012 mg/kg

  • Livsmiljö: Tropiska delar av Indiska oceanen och Stilla havet.

2. Taipanormen stänger ned organen

© Shutterstock

Världens troligen giftigaste orm, inlandstaipanen från den australiska ödemarken, sprutar bland annat in ett potent blodgift i sitt byte.

Giftet gör blodet så tunt att det kan tränga igenom blodkärlen och ge upphov till inre blödningar – eller framkalla blödningar genom hål i munnen eller ändtarmen.

Det leder till att det kommer ut mindre blod till organen, som börjar stängas ned.

Ett bett från en taipanorm innehåller upp till 110 milligram gift, vilket är tillräckligt för att döda mer än 100 människor – eller 250 000 möss.

Ormen jagar uteslutande däggdjur och därför påverkar giftet också människor kraftigt. Döden kan inträffa inom 30–45 minuter om det inte behandlas med motgift.

  • Dödlig dos (LD50): 0,025 mg/kg
  • Livsmiljö: Ökenområden i inre Australien

2. Kubmaneten angriper med miljontals giftharpuner

© Auscape/Getty Images

Den tropiska kubmaneten Chironex fleckeri – havsgetingen – injicerar sitt ytterst potenta gift med miljontals mikroskopiska harpunliknande strukturer på fångarmarna, så kallade nematocyter.

Fångarmarna som är upp till tre meter långa är bräckliga och därför måste giftet snabbt döda sprallande fiskar och kräftdjur.

Eftersom giftet är så potent och snabbverkande kan havsgetingen döda en vuxen människa på bara ett par minuter. Ett nervgift förlamar signalerna mellan nervceller och muskler, och bara smärtan kan leda till chock och drunkning. Själva giftet kan leda till hjärtstillestånd.

Som tur är händer det sällan att havsgetingen överför tillräckligt mycket gift för att döda människor. Mellan 1991 och 2004 omkom bara en person av 225 havsgetingsoffer i norra Australien.

  • Dödlig Dos 50: 0,27 mg/kg

  • Livsmiljö: Tropiska delar av Stilla havet och Indiska oceanen.

Vill du veta vilket djur som är giftigast? Vi ger dig hela listan över världens giftigaste djur!