Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djuren sover sig till framgång

Kreativa sovställningar och extrema sömnmönster ger naturens sjusovare en fördel i kampen om överlevnad.

NaturePL

Eftertraktat bytesdjur får nöja sig med tupplur.

Gråsälarnas sovstunder är bland de kortaste i djurriket – ibland är de bara 90 sekunder långa. Å andra sidan sover sälarna många gånger under ett dygn. De ultrakorta sömnperioderna förekommer främst när sälarna sover i vattnet där de har fler fiender än vad de har på land.

NaturePL

Hand i hand trotsar mamma och unge strömmen.

Havsuttrar sover flytande på rygg i vattnet. För att ungen inte ska driva bort från sin mamma ­håller de varandra i tassarna. De vuxna uttrarna klamrar sig samtidigt fast i exempelvis tång eller sjögräs och använder vattenväxten som ett slags ankare.

Getty Images

Flyttfåglar sover flygandes för att undvika farliga landningar.

Tornseglaren kan utan problem hålla sig uppe i luften tio månader åt gången. Den lilla flyttfågeln landar i stort sett bara för att lägga sina ägg. Det är säkrare i luften för fågeln som är dålig på att landa och lyfta. Tornseglaren sover i luften med enbart den ena hjärnhalvan aktiv. På så sätt håller fågeln sig vaken och uppmärksam även när den vilar.

NaturePL

Svårstartad flygare sover i optimal flyktposition.

Fladdermöss har inte tillräckligt med lyftkraft för att lyfta från marken. I stället måste de utnyttja gravitationen och kasta sig ut från höga platser. Fladdermusen sover med huvudet nedåt för att snabbt kunna flyga iväg om det uppstår farliga situationer. ­Senor i fladdermusens klor ser till att djuret inte tappar greppet i sömnen och faller ned.

NaturePL

Savannens jättar lägger sig bara ned var tredje eller var fjärde dag.

Vilda elefanter kan låsa knälederna och sova ståendes – precis som exempelvis kor och hästar. Men för att få den djupa REMsömnen, som de flesta däggdjur behöver, måste ­elefanterna ­även lägga sig ned var ­tredje till fjärde dag.­ REM-­sömnen hör ihop med lagringen av minnen i hjärnan.

Shutterstock

Sovvakter vakar över flocken.

Gräsänder står på en lång rad när de sover, men alla vilar inte lika mycket. Änderna längst ut i raden sover bara med den ena hjärnhalvan och har därför alltid ett öga öppet. Vid risk för fara väsnas sovvakterna och väcker de tungt sovande änderna i mitten.

Alamy/All Over

Havets giganter slumrar vertikalt.

Jordens största rovdjur sover i flockar med fem till sex valar och driver runt med strömmen strax under havsytan. De sover vertikalt och ingen vet varför. En förklaring kan vara att valarna känner sig mer trygga i den positionen.

NaturePL

Läs också:

Saturnus och Jupiter möts i en konjunktion den 21 december 2020
Solsystemet

Sällsynt konjunktion: Giganternas planet-kyss inträffade senast för 400 år sedan

5 minuter
Solen går ned tidigt vid vintersolstånd
Årstider

ÅRETS KORTASTE DAG: Norra halvklotet gömmer sig från solen

3 minuter
Prylar

TEST: Klistermärkeslinser gör din mobil till ett mikroskop

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj