Eniko Kubinyi
Hund i MR-scanner

Din hund kan höra skillnad på olika språk

Hjärnavbildningar avslöjar att din hund har språköra och en mer komplex förståelse av språk än vi hittills har trott.

"Sitt", "apport" och "rulla runt" är ord som många hundar känner igen och förstår. Hittills har det varit en gängse uppfattning att människans bästa vän registrerar vår övriga ordström som bla bla bla.

Men hjärnavbildningar visar nu att din hund också hör om du talar ett främmande språk.

Därmed har forskare för första gången påvisat förmågan att skilja mellan språk hos andra djur än apor, och kanske är de en välutvecklad språkförståelse på spåret hos våra fyrbenta följeslagare.

Hundhjärnan uppfattar främmande språk

Hjärnforskare från Eötvös Loránd-universitetet i Ungern studerade fem golden retriever, sex border collier, två australiska fårhundar, en labradoodle, en cockerspaniel och tre hundar av blandras.

De 18 hundarna fick lyssna på tre olika sorters meningar från barnboken "Lille Prinsen" på:

  • Spanska
  • Ungersk
  • Gallimatias

De sistnämnda meningarna var konstruerade så att språkets rytm och tonfall avspeglade spanska eller ungerska, men orden var meningslösa.

Två av hundarna var vana att höra spanska, resten var vana vid ungerska och ingen av hundarna hade hört gallimatias-meningarna tidigare.

VIDEO: Border collien Kun-kun inspirerade språkförsök

Studien av hundars språkförståelse uppstod när en forskare av djurhjärnor flyttade till Mexiko från Ungern med sin border collie Kun-kun och undrade om den 4,5 år gamla hunden uppfattade de två ländernas språkliga skillnader.

Medan hundarna lyssnade på orden avbildades deras hjärnor med magnetröntgen, så att forskarna utifrån blodgenomströmningen kunde se vilka hjärncentrum som aktiverades.

När hundarna hörde spanska och ungerska aktiverades det så kallade auditiva området, som normalt bearbetar innehållet i exempelvis röster och musik. Men när hunden hörde det språk den var van vid strömmade blodet till ett mer komplext språkcentrum, kallat det sekundära auditiva området.

Hos människor hittar detta hjärncentrum regelbundenheter och mönster i ett språk. Struntpratet utlöste en väsentligt kraftfullare reaktion i det auditiva området.

Gemensam evolution kan ha format språkörat

Studierna visar att hundar registrerar språkliga mönster som rytm och betoning och inte bara känner igen ord som de är tränade att komma ihåg.

Resultaten indikerar samtidigt att hundar kan känna igen struntprat, vilket forskarna nu ska undersöka närmare.

Tidigare har forskarna bevisat att hundar förstår kommandon oavsett hur och vilket tonfall de yttras.

Forskningens slutliga mål är att klara upp om språkförståelsen har uppstått oberoende av varandra hos hundar och människor, eller om hundar har utvecklat förmågan som ett led i deras evolutionära relation till människan.