Shutterstock
Huskatt

Det här är de vanligaste kattsjukdomarna

Engelska forskare har tittat på mer än 18 000 katter och rangordnat vilka sjukdomar och krämpor kattägare bör vara särskilt uppmärksamma på hos sina fyrbenta vänner.

Katten finns i hundra miljontals hem och är ett av vanligaste husdjuren i världen.

Men precis som alla andra invånare i hemmet kan våra bepälsade vänner bli sjuka och behöva hjälp för att bli friska igen. Därför kan vara bra att veta vad du som kattägare bör vara speciellt uppmärksam på och vad som exempelvis bara är ett uttryck för ålderdom.

Nu har forskare från The Royal Veterinary College i London gått igenom hälsodata från inte mindre än 18 249 katter och rangordnat de vanligaste sjukdomarna bland de fyrbenta däggdjuren i England.

Målet med studien var att peka ut de vanligaste sjukdomarna bland husdjurskatter och ta reda på hur sjukdomarna varierade utifrån djurens ålder och kön.

Därför tog forskarna slumpmässiga stickprov på fler än 18 000 katter från en databas med information om hela 1 255 139 katter i England.

Den mest representerade kattrasen i den utvalda gruppen var Englands nationalkatt, den så kallade brittiskt korthår, som utgjorde 3,01 procent av stickprovet. Därefter följde ragdollrasen, som utgjorde 1,82 procent av gruppen och Bengalkatten, som utgjorde 1,22 procent.

Forskarna tittade också på hälsodata från långhårskatten Maine Coon, perser- och siameskatter, som för övrigt är en av världens äldsta kattraser.

En sjukdom ligger högst på listan

Katternas veterinärjournaler avslöjade att djuren i genomsnitt diagnostiserades med ett tillstånd eller en sjukdom om året. Hankatter och äldre katter var dock mer benägna att drabbas av flera olika åkommor på samma gång.

Den vanligaste sjukdomen bland katterna i studien visade sig vara tandköttssjukdomar, som stor för 15,23 procent av alla diagnoser. Därefter kom övervikt, som orsakade 11,58 procent av diagnoserna och det forskaren kallar "allmän tandsjukdom", som utgjorde 9,23 procent av problemen.

Se listan: Här är de vanligaste sjukdomar bland engelska husdjurskatter

Det visade sig dessutom vara stor skillnad mellan han- och honkatter i statistiken. Honkatter löpte exempelvis högre risk för sårproblem efter operation, överdriven egenvård, överkänslighet gentemot loppbett, förhöjd ämnesomsättning och förvuxna klor.

Hankatterna var däremot överrepresterade när det gällde parodontit, trafikolyckor, missljud i hjärtat, fetma, hälta, böldsår och skador från kattbett.

Mindre överraskande spelar även åldern en nyckelroll i de flesta sjukdomsförlopp. Forskarna kunde exempelvis se att katter som var yngre än åtta år var mer benägna att få skador från kattbett, förolyckas i trafiken, få loppbett och sårproblem efter operation.

De äldre katterna löpte däremot högre risk att utveckla missljud i hjärtat, hälta och urinblåseinflammation.

Forskarna anser själva att resultaten kan underlätta för veterinärer och kattägare när de måste prioritera vad som kan ge katten ett så bra liv som möjligt. Samtidig understryker de att de vanligaste sjukdomar våra fyrbenta oftast drabbas av går att förebygga.