De 12 farligaste djuren för människan

Listan över jordens farligaste djur dryper av blod och gift. Det är emellertid inte alltid de största djuren som är farligast för oss människor.

Shutterstock

12. Elefanter: 500 dödsfall

Enlig elefant går på den åbne savanne

Elefanten är det absolut största djuret på listan. Det är deras temperament och skyddsinstinkt – inte aptiten på kött – som gör att de hamnar på listan.

En artikel från National Geographic från 2005 uppskattar att 500 personer varje år dödas av en elefant.

11. Flodhästar: 500 dödsfall

Flodhest brøler og viser tænder i vandet

Om lejonet är savannens konung är flodhästen savannens hetsporre, och människor ska akta sig för att komma i vägen för den temperamentsfulla bjässen.

Tills nyligen betraktades flodhästen som det farligaste djuret i Afrika, men det har fått lämna över titeln till ett djur som vi kommer till längre ned på listan.

Varje år dödar flodhästar cirka 500 personer – bland annat genom att välta och krossa flodbåtar med sina väldiga käkar, som har en bitstyrka på 826 kilo.

10. Binnikemask: 700 dödsfall

Bændelorm inde i en tarm

Binnikemasken hör till plattmaskarna, som kan se harmlösa ut. De har emellertid en obehaglig livsstil, eftersom de lever som snyltande parasiter i bland annat människor.

Där lägger de ägg, och när dessa kläcks i människor – och andra ryggradsdjur – får värden sjukdomen cysticerkos, som varje år dödar 700 personer.

9. Krokodiler: 1000 dödsfall

Saltvandskrokodille viser gab og tænder i vandkanten

Den som tagit över flodhästens titel som Afrikas farligaste djur är krokodilen. Det exakta antalet döda är inte känt, men Food and Agricultural Organisation bedömer att cirka 1000 personer per år dödas av djuren.

8. Tsetseflugor: 3500 dödsfall

Afrikansk tsetseflue sidder på et grønt blad

Speciellt söder om Sahara riskerar människor att dö av sömnsjuka. Sjukdomen uppkommer dock inte av sig själv. Den överförs av den lilla oansenliga tsetseflugan, som lever av att suga blod från bland annat människor.

När flugan biter kan sömnsjukan överföras till människor – om tsetseflugan är smittad. Totalt 3500 personer dör årligen av sömnsjukan, som visar sig med symptom som huvudvärk, feber, ledsmärta och klåda.

7. Spolmaskar: 4500 dödsfall

Spolorme inde i en tarm

Spolmaskar i släktet Ascaris orsakar infektionen ascariasis hos människa. I 85 procent av fallen har sjukdomen inga symptom, men den kan visa sig genom andnöd och feber.

En studie som publicerades i The Lancet år 2013 visade att det dör 4 500 människor varje år på grund av spolmask.

6. Rovskinnbagar: 12000 dödsfall

Rovtæge sidder på noget mos

Även nummer 6 på listan är skyldig till att överföra livsfarliga sjukdomar till människor.

Rovskinnbaggarna har en kraftig stick- och sugsnabel. När de suger blod från människor kan de överföra Chagas sjukdom, som är en tropisk parasitsjukdom. Den dödar varje år 12000 personer.

5. Sötvattensnäckor: Mer än 20000 dödsfall

Ferskvandssnegl på en sandbund

Sötvattensnäckor kan se små och oskyldiga ut, men de kan bära på en parasitmask, som kan orsaka sjukdomen schistosomiasis.

Globalt sett är mer än 200 miljoner människor infekterade, och sjukdomen kräver varje år minst 20000 människoliv – kanske ända upp till 200000 uppskattar WHO.

4. Hundar: 59 000 dödsfall

Aggressiv hund gør og viser tænder

Även människans bästa vän uppträder på listan. Det är emellertid inte – nödvändigtvis – för att den hugger sin ägare utan för att den kan bära på viruset rabies.

Sjukdomen kan drabba människor om de kommer i kontakt med smittade hundars saliv genom att exempelvis bli bitna.

Totalt 99 procent av cirka 59 000 dödsfall på grund av rabies orsakas av hundar, bedömer WHO.

3. Ormar: Cirka 100 000 dödsfall

Blå giftslange snor sig om en gren

Som grupp hör ormarna till världens allra farligaste djur. Varje år uppskattar WHO att ormar dödar mellan 81 000 och 138 000 människor i världen

2. Människor: 437000 dödsfall

Stor menneskemængde i bybilledet

På andra plats hittar vi oss själva: människan. I en tragisk statistik från FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott står det att det under 2012 inträffade cirka 437000 mord på människor begångna av andra människor.

Det gör oss nästan till vår egen värsta fiende.

1. Myggor: 1 miljon dödsfall

Myg sidder på menneskehud

Men vår värsta fiende – och jordens farligaste djur – är myggan. Den lilla blodsugaren överför varje år sjukdomar till hundratals miljoner människor och varje år dör cirka en miljon människor till följd av det.

En av de farligaste myggburna sjukdomarna är malaria som varje år leder till drygt 400 000 dödsfall.

Andra dödliga sjukdomar som denguefeber leder också till döden och drabbar ofta barn i Asien och Latinamerika.

Det har inte gått att få fram exakta dödstal för alla djuren, så listan och antalet döda ska betraktas som en uppskattning.

Läs också:

Varför håller silverfisken till i badrummet?
Insekter

Silverfisk – var kommer de från och vad är de?

2 minuter
Swimming penguin
Fåglar

Varför kan pingviner inte flyga?

1 minut
Djur

Behöver alla djur sova?

0 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!