De 12 farligaste djuren för människan

Listan över jordens farligaste djur dryper av blod och gift. Det är emellertid inte alltid de största djuren som är farligast för oss människor.

Shutterstock

12. Elefanter: 500 dödsfall

Elefanten är det absolut största djuret på listan. Det är deras temperament och skyddsinstinkt – inte aptiten på kött – som gör att de hamnar på listan.

En artikel från National Geographic från 2005 uppskattar att 500 personer varje år dödas av en elefant.

11. Flodhästar: 500 dödsfall

Om lejonet är savannens konung är flodhästen savannens hetsporre, och människor ska akta sig för att komma i vägen för den temperamentsfulla bjässen.

Tills nyligen betraktades flodhästen som det farligaste djuret i Afrika, men det har fått lämna över titeln till ett djur som vi kommer till längre ned på listan.

Varje år dödar flodhästar cirka 500 personer – bland annat genom att välta och krossa flodbåtar med sina väldiga käkar, som har en bitstyrka på 826 kilo.

10. Binnikemask: 700 dödsfall

Binnikemasken hör till plattmaskarna, som kan se harmlösa ut. De har emellertid en obehaglig livsstil, eftersom de lever som snyltande parasiter i bland annat människor.

Där lägger de ägg, och när dessa kläcks i människor – och andra ryggradsdjur – får värden sjukdomen cysticerkos, som varje år dödar 700 personer.

9. Krokodiler: 1000 dödsfall

Den som tagit över flodhästens titel som Afrikas farligaste djur är krokodilen. Det exakta antalet döda är inte känt, men Food and Agricultural Organisation bedömer att cirka 1000 personer per år dödas av djuren.

8. Spolmaskar: 4500 dödsfall

Spolmaskar i släktet Ascaris orsakar infektionen ascariasis hos människa. I 85 procent av fallen har sjukdomen inga symptom, men den kan visa sig genom andnöd och feber.

7. Tsetseflugor: 10000 dödsfall

Speciellt söder om Sahara riskerar människor att dö av sömnsjuka. Sjukdomen uppkommer dock inte av sig själv. Den överförs av den lilla oansenliga tsetseflugan, som lever av att suga blod från bland annat människor.

När flugan biter kan sömnsjukan överföras till människor – om tsetseflugan är smittad. Totalt 10000 personer dör årligen av sömnsjukan, som visar sig med symptom som huvudvärk, feber, ledsmärta och klåda.

6. Rovskinnbagar: 12000 dödsfall

Även nummer 6 på listan är skyldig till att överföra livsfarliga sjukdomar till människor.

Rovskinnbaggarna har en kraftig stick- och sugsnabel. När de suger blod från människor kan de överföra Chagas sjukdom, som är en tropisk parasitsjukdom. Den dödar varje år 12000 personer.

5. Sötvattensnäckor: Mer än 20000 dödsfall

Sötvattensnäckor kan se små och oskyldiga ut, men de kan bära på en parasitmask, som kan orsaka sjukdomen schistosomiasis.

Globalt sett är mer än 200 miljoner människor infekterade, och sjukdomen kräver varje år minst 20000 människoliv – kanske ända upp till 200000 uppskattar WHO.

4. Hundar: 35000 dödsfall

Även människans bästa vän uppträder på listan. Det är emellertid inte – nödvändigtvis – för att den hugger sin ägare utan för att den kan bära på viruset rabies.

Sjukdomen kan drabba människor om de kommer i kontakt med smittade hundars saliv genom att exempelvis bli bitna.

Totalt 99 procent av cirka 35000 dödsfall på grund av rabies orsakas av hundar, bedömer WHO.

3. Ormar: 100000 dödsfall

Som grupp hör ormarna till världens allra farligaste djur. WHO uppskattar att de årligen dödar inte förre än 100000 människor runt om i världen.

2. Människor: 437000 dödsfall

På andra plats hittar vi oss själva: människan. I en tragisk statistik från FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott står det att det under 2012 inträffade cirka 437000 mord på människor begångna av andra människor.

Det gör oss nästan till vår egen värsta fiende.

1. Myggor: 750000 dödsfall

Vår i särklass värsta fiende – och jordens farligaste djur – är dock myggan. Den lilla blodsugaren överför sjukdomar till människor, och av dessa ligger malaria bakom mer än hälften av de årliga 750000 dödsfallen.

Till de myggburna dödliga sjukdomarna hör även denguefeber, som dödar framför allt barn i Asien och Latinamerika.

Det har inte gått att få fram exakta dödstal för alla djuren, så listan och antalet döda ska betraktas som en uppskattning.

Läs också:

Fiskar

Varför ruvar sjöhästhannar äggen?

0 minuter
Havsdjur

Hur hittar havsdäggdjur rätt?

1 minut
Djur

Den är söt, men är den smart också?

2 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!