Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Orm

De 12 farligaste djuren för människan

TOPPLISTAN: Världens farligaste djur dryper av blod och gift. Det är emellertid inte alltid de största djuren som är farligast för oss människor.

Shutterstock

12. Flodhästar: 500 dödsfall

Flodhäst brölar och visar tänderna i vattnet
© Shutterstock

Om lejonet är savannens konung är flodhästen savannens hetsporre, och människor ska akta sig för att komma i vägen för den temperamentsfulla bjässen.

Tills nyligen betraktades flodhästen som det farligaste djuret i Afrika, men det har fått lämna över titeln till ett djur som vi kommer till längre ned på listan.

Varje år dödar flodhästar cirka 500 personer – bland annat genom att välta och krossa flodbåtar med sina väldiga käkar, som har en bitstyrka på 826 kilo.

11. Elefanter: 500+ dödsfal

Ensam elefant går över den öppna savannen
© Shutterstock

Elefanten är det absolut största djuret på listan. Det är deras temperament och skyddsinstinkt – inte aptiten på kött – som gör att de hamnar på listan.

Det är svårt att säga exakt hur många människor som dör varje år. Det beror på att många konflikter mellan elefanter och människor i Afrika aldrig registreras på grund av tjuvjakt.

I Kenya rapporterades det dock att det mellan 2010 och 2017 cirka 200 dödsfall som beror på elefanter.

I Sri Lanka har cirka 90 människor varje år sedan 2016 mist livet på grund av sammanstötning med elefanter. Det skriver den srilankesiska nyhetsmediet Economy Next.

I Indien rör det sig om cirka 400 fall om året uppskattar indiska myndigheter.

10. Binnikemask: 700 dödsfall

Binnikemask i en tarm
© Shutterstock

Binnikemasken hör till plattmaskarna, som kan se harmlösa ut. De har emellertid en obehaglig livsstil, eftersom de lever som snyltande parasiter i bland annat människor.

Där lägger de ägg, och när dessa kläcks i människor – och andra ryggradsdjur – får värden sjukdomen cysticerkos, som varje år dödar 700 personer.

9. Krokodiler: 1000 dödsfall

Saltvattenskrokodil visar gapet och tänderna vid vattenkanten
© Shutterstock

Den som tagit över flodhästens titel som Afrikas farligaste djur är krokodilen. Det exakta antalet döda är inte känt, men Food and Agricultural Organisation bedömer att cirka 1000 personer per år dödas av djuren.

8. Tsetseflugor: 3500 dödsfall

Afrikansk tsetsefluga sitter på ett grönt blad
© Shutterstock

Speciellt söder om Sahara riskerar människor att dö av sömnsjuka. Sjukdomen uppkommer dock inte av sig själv. Den överförs av den lilla oansenliga tsetseflugan, som lever av att suga blod från bland annat människor.

När flugan biter kan sömnsjukan överföras till människor – om tsetseflugan är smittad. Totalt 3500 personer dör årligen av sömnsjukan, som visar sig med symptom som huvudvärk, feber, ledsmärta och klåda.

7. Spolmaskar: 4500 dödsfall

Spolmask i en tarm
© Shutterstock

Spolmaskar i släktet Ascaris orsakar infektionen ascariasis hos människa. I 85 procent av fallen har sjukdomen inga symptom, men den kan visa sig genom andnöd och feber.

En studie som publicerades i The Lancet år 2013 visade att det dör 4 500 människor varje år på grund av spolmask.

6. Rovskinnbagar: 12000 dödsfall

Rovskinnsbagge sitter på lite mossa
© Shutterstock

Även nummer 6 på listan är skyldig till att överföra livsfarliga sjukdomar till människor.

Rovskinnbaggarna har en kraftig stick- och sugsnabel. När de suger blod från människor kan de överföra Chagas sjukdom, som är en tropisk parasitsjukdom. Den dödar varje år 12000 personer.

5. Sötvattensnäckor: Mer än 20000 dödsfall

Sötvattensnäcka på en sandbotten
© Shutterstock

Sötvattensnäckor kan se små och oskyldiga ut, men de kan bära på en parasitmask, som kan orsaka sjukdomen schistosomiasis.

Globalt sett är mer än 200 miljoner människor infekterade, och sjukdomen kräver varje år minst 20000 människoliv – kanske ända upp till 200000 uppskattar WHO.

4. Hundar: 59 000 dödsfall

Aggressiv hund morrar och visar tänder
© Shutterstock

Även människans bästa vän uppträder på listan. Det är emellertid inte – nödvändigtvis – för att den hugger sin ägare utan för att den kan bära på viruset rabies.

Sjukdomen kan drabba människor om de kommer i kontakt med smittade hundars saliv genom att exempelvis bli bitna.

Totalt 99 procent av cirka 59 000 dödsfall på grund av rabies orsakas av hundar, bedömer WHO.

3. Ormar: Cirka 100 000 dödsfall

Blå giftorm slingrar sig runt en gren
© Shutterstock

Som grupp hör ormarna till världens allra farligaste djur. Varje år uppskattar WHO att ormar dödar mellan 81 000 och 138 000 människor i världen

2. Människor: 405 000 dödsfall

Stor folkmängd i stadsbild
© Shutterstock

På andra plats hittar vi oss själva: människan.

Nedslående statistik från den vetenskapliga webbplatsen Our World in Data visar att det 2017 begicks 405 000 mord på människor av människor.

Det gör oss nästan till vår egen värsta fiende.

1. Myggor: 1 miljon dödsfall

Mygga sitter på människohud
© Shutterstock

Men vår värsta fiende – och jordens farligaste djur – är myggan. Den lilla blodsugaren överför varje år sjukdomar till hundratals miljoner människor och varje år dör cirka en miljon människor till följd av det.

En av de farligaste myggburna sjukdomarna är malaria som varje år leder till drygt 400 000 dödsfall.

Andra dödliga sjukdomar som denguefeber leder också till döden och drabbar ofta barn i Asien och Latinamerika.

Det har inte gått att få fram exakta dödstal för alla djuren, så listan och antalet döda ska betraktas som en uppskattning.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj