Shutterstock

Därför är katter rädda för gurkor

Facebook har fått kattfeber: överallt ser man videor med katter som hoppar högt efter att ha fått syn på en gurka. Men vad beror det på att katter verkar vara så rädda för gurkor?

Med stoiskt lugn sitter katten och äter vid sin matskål. Men sekunden efter att den har höjt huvudet från skålen och ser sig över axeln bryter helvetet lös. Katten hoppar nästan flera meter upp i luften av ren skräck: Den har fått syn på en gurka!

Katter och gurkor översvämmar nätet

Videor av katter som är rädda för gurkor har tagit internet med storm de senaste dagarna. Men hur hänger det ihop och kan det verkligen stämma att de små kattdjuren är rädda för den avlånga grönsaken?

Det finns inget entydigt svar, eftersom det inte finns någon forskning kring katter och gurkor. Men det finns en bra tolkning av katternas våldsamma reaktioner.

Gurkorna överraskar katterna

I videoklippen är katterna i full färd med att äta utan att veta att deras ägare har placerat en gurka bakom dem. Och enligt Roger Mugford, som är specialist på djurs beteende, är det just överraskningsmomentet som är orsaken till den våldsamma reaktionen.

”Jag tror att svaret ligger i att katterna ser ett oväntat objekt, som i all hemlighet placerats ut medan de har haft huvudet i skålen. Katter är misstänksamma mot allt okänt. Det okända kan nämligen vara ett annat rovdjur, som till exempel en orm”, säger han till The Telegraph.

”Jag gissar att resultatet skulle bli detsamma om gurkan byttes ut mot något annat, som till exempel en plastfisk eller en mask”, säger Roger Mugford.