Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ordspråket "som katt och hund" har inte uppstått från ingenting. Hundar och katter är olika i grunden, eftersom den ena är ett flockdjur och den andra en ensamvarg.

© Africa Studio, Shutterstock
Djur

Därför är hundar mer lydiga än katter

Hundar är flockdjur och vana vid att inordna sig i en hierarki. Därför är de mer mottagliga för att lyda order, eftersom de ser sin ägare som överordnad. Katter är enstöringar och vana vid att göra precis som de vill.

En hund lär sig lätt kommandon och kan dresseras att utföra även mycket komplicerade trick, medan katter bara lystrar när de har lust.

Det beror framför allt på att hundar ursprungligen är flockdjur och har en medfödd förmåga att anpassa sig till en hierarki och lyda högre stående flockmedlemmar.

I relationen mellan en hund och dess ägare uppfattar hunden alltid ägaren som den högst rankade.

Katter är ensamvargar

Katter lever däremot, med enstaka undantag, ensamma eller parvis. De har därför inte någon anledning att vara lydiga eller att inordna sig under andra.

Det enda kattdjur som lever i flock är lejonet, och djurens konung är följaktligen lättare att få att lystra än andra mindre katter.

Huskatter kan i viss grad tränas, men det är en mycket svårare uppgift än att dressera hundar.

Hundar kan tränas till högspecialiserade uppgifter – exempelvis att sniffa fram narkotika – på grund av artens förflutna som flockdjur.

© ALAMY/IMAGESELECT

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj