Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Brott lönar sig i djurriket

Myror kidnappar, fåglar skräms och musslor bedrar. Världen är full av uppfinningsrika djur som använder unika metoder för att säkra sin plats i näringskedjan.

Shutterstock

Svindlare: Gökmalen lurar andra fiskar att ta hand om dess ungar

I Tanganyikasjön i Centralafrika lurar gökmalen till sig gratis barnpassning hos en annan av sjöns fiskar, cikliden (på bilden). När cikliden lägger sina ägg simmar gökmalen snabbt fram och placerar sina ägg på samma ställe. I kaoset samlar cikliden upp gökmalens ägg och ruvar dem i munhålan.

Mark Deeble and Victoria Stone/Getty Images

Kidnappare: Myror för bort och tvingar andra familjers ungar till slaveri.

Vissa myrarter använder listiga metoder för att utöka flocken: En drottning intar en främmande myrstack och dödar den härskande drottningen. Därefter väntar den nya drottningen på att äggen i boet ska kläckas så att ungarna naturligt ansluter sig till henne. Andra gånger bär hon istället med sig äggen hem till sin stack.

Mark Moffett/Getty Images

Tjuvknep: Tätting använder falska ljud för att stjäla.

I Kalahariöknen har tättingar kommit på ett knep för att stjäla mat från områdets surikat­familjer. Genom att avge falska varningsljud får fåglarna surikaterna att tro att rovdjur är på ingång. När surikaterna har sprungit ned i sina hålor stjäl tättingarna i lugn och ro deras byten.

Jen Guyton/NaturePL

Identitetstjuv: Mussla lockar till sig rovfisk med hjälp av fiskliknande vävnad

En sötvattensmusselart vid namn lampsilis bildar en vävnad i kanten av skalet som påminner om små karpfiskar. Vävnaden har både ränder och ögon som liknar karpen. Syftet med lockbetet är att få rovfiskar att bita hål i en påse med musslans larver. Därefter strömmar larverna in i fiskens mun och samlar in näring i gälarna.

JOEL SARTORE/National Geographic

Langare: Skalbagge får invadera myrkolonier i utbyte mot droger

Strumosusbaggen tillåts ofta inta annars välskyddade myrkolonier, där den både äter kolonins yngel och lägger sina ägg. Det beror på att skalbaggen utsöndrar små droppar av ett berusande ämne från körtlar längst ut på och utmed sidorna av sin kropp som gör myrorna avslappnade – och beroende.

Bert Hölldobler, Christina L. Kwapich, kevin L. Haight

Gängbråk: Territoriella maktkamper utlöser uppgörelser med dödlig utgång

Zebramanguster är extremt territoriella flockdjur som är förvånansvärt koordinerade i sina attacker. Ofta bildar 20-30 av de små rovdäggdjuren två frontlinjer mitt emot varandra som rör sig fram och tillbaka tills uppgörelsen slutar i en blodig strid.

Harry Marshall

Utpressare: Trastungar tvingar sina föräldrar att ge dem mer mat

De svartvita skriktrastarna lever i små grupper i täta buskage på savannen i södra Afrika. Deras ungar rör sig ofta på marken där de skriker och utsätter sig för attacker. Studier visar att ungarna blottar sig för rovdjur för att pressa de vuxna till att ge dem mer mat.

Alex Thompson

Missbrukare: Får lämnar flocken för att få tag i droger

I den kanadensiska delen av Klippiga bergen lämnar tjockhornsfår flocken för att leta efter en speciell typ av gulgrön lav som växer på klipporna. Fåren skrapar i den svampliknande laven med sina framtänder och horn för att uppnå en hallucinerande effekt. I vissa fall kan det gå så illa att fåren fortsätter till dess att tänderna är helt nedslitna.

Ed Reschke/Getty Images

Bedragare: Honapor lurar hanarna att ta hand om ungarna

Kejsartamariner föder ofta tvillingar som redan vid födseln väger hälften av mammans vikt tillsammans. Därför ser de små kloaporna till att para sig med två till tre hanar under samma period så att alla hjälper till med att bära ungarna i ren förvirring över vem som är far till dem.

M&G Therin-Weise/AGE/ImageSelect

Läs också:

Fluga sitter på människa
Insekter

Varför tycker flugor om att sitta på människor?

2 minuter
Fisk regnväder
Fiskar

Nappar fisken bättre när det regnar?

3 minuter
Insekter

Här är sommarens 5 värsta blodsugare

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj