Shutterstock
vampyrfladdermus, Desmodus rotundus, egentlig vampyr

Blodtörstiga vampyrer dricker helst i goda vänners lag

En studie av vampyrfladdermöss beteende visar att de inte intar sin föda tillsammans med vem som helst.

Den egentliga vampyrens namn har kanske gett dem dåligt rykte, men de är faktiskt några av världens mest sociala djur som bland annat hjälper varandra med omvårdnad av ungar och gärna stöter upp en skvätt blod till en hungrig artfrände.

Nu visar en studie att det sociala är viktigt för dem även när blodtörsten gör sig påmind nattetid. Fladdermöss som känner varandra gör ofta sällskap när de ska inta sin flytande kost, visar forskningen.

VIDEO: Se vampyrfladdermöss dricka blod från en ko

För att undvika att störa fladdermössen filmade forskarna inte i närheten av boet. Men inte långt därifrån lyckades de filma vampyrfladdermöss som dricker blod från en ko på natten.

© Simon Ripperger/Ohio State University

Tidigare har forskare huvudsakligen undersökt vampyrfladdermöss medan djuren är i sina bon.

Men för att följa fladdermössens sociala beteende under de nattliga flygturerna valde forskare från The Ohio State University i USA att utrusta 50 vampyrfladdermöss med en liten spårningsenhet på bara två gram.

Fladdermössen ingick i en koloni på ett par hundra djur i ett ihåligt träd på en kreatursfarm nära staden Tolé i Panama. För att garantera föda åt försöksfladdermössen gick lantbrukaren med på att lämna en flock på 100 kreatur ute på fältet vid trädet under hela natten.

När de limmade fast spårningsutrustning på 50 vampyrfladdermushonor, passade forskarna samtidigt på att ta ett dna-prov för att kunna slå fast hur nära besläktade djuren var.

Och efter att utrustningen hade monterats fast övervakade forskarna djuren inuti trädet för att ta reda på vilka djur som hade mest kontakt med varandra där inne – vem som var vän med vem, så att säga.

Efter mörkrets inbrott lämnade fladdermössen det ihåliga trädet för att hitta föda. Djuren flög i väg ensamma eller samtidigt med slumpmässiga artfränder, men ute på fältet visade det sig vara långt ifrån en slump vem de valde att dela måltiden med.

Spårningen avslöjade att vampyrfladdermössen i stort sett alltid äter tillsammans med den närmaste familjen eller de artfränder som de också tillbringar mest tid med inne i boet.

Möten med främmande fladdermöss varar sällan mer än ett par sekunder, medan familj och vänner kan tillbringa upp till en halvtimme tillsammans, innan de flyger vidare i sin jakt på föda.

Forskarnas teori är att fladdermössen kallar på vänner och familj när de har hittat en god födokälla – det vill säga har satt tänderna i en god ko i hagen.

För fladdermusen är det lättare att dela födan ute på fältet än att senare dela blod med sina närmaste genom att stöta upp det till varandra.