Biologer har hittat 115 nya arter

En orange krokodilödla och en mullvad med en märklig nos. En uppsjö av nya, spännande arter har dykt upp vid Mekongfloden i Asien. De flesta av dem hoppar dock direkt in på listan över de mest hotade arterna.

© Thomas Ziegler/WWF

En krokodilödla med orange huvud, en snigelätande sköldpadda och en mullvad med en speciell nos.

Dessa djur är några av de 115 nya arter som Världsnaturfonden, WWF, i en nyligen utgiven rapport har adderat på listan över alla arter på jorden.

De nya arterna har hittats i Sydostasien i området kring Mekongfloden, som är ett av de områden med störst biologisk mångfald i världen.

De 115 arterna utgörs av 88 växter, elva groddjur, elva kräldjur, tre däggdjur och två fiskar.

De nytillkomna är bara de senaste tillskotten till de 2524 arter som hittats i området sedan biologerna började finkamma det år 1997.

Djuren hotas av gruvdrift

Flera av de nya djurarterna går direkt in på listan över hotade djur.

Till exempel bedömer biologerna att det finns mindre än 200 krokodil- ödlor ute i naturen, och de få som lever där hotas av att brytningen av kol i områdets gruvor förstör deras naturliga habitat.

Vissa av arterna trivs emellertid. Mullvaden med den speciella nosen har i hög grad undvikit kontakt med människor genom att hålla sig under jorden i fredade områden och nationalparker.

Fynden har gjorts under flera år och det har krävts lång variga undersökningar för att få dem officiellt erkända som nya arter.

Forskarna hoppas att rapporten kan göra allmänheten uppmärksam på områdets artrikedom och skapa grogrund för ett mer harmoniskt utnyttjande av Mekong floden för att hjälpa naturen och de människor som lever vid floden.