Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur

Behöver alla djur sova?

Sover alla levande organismer, eller kan primitiva djur, till exempel sniglar och toffeldjur, helt undvara sömn?

Alla organismer har under dygnet perioder av vila och aktivitet. Dessa biologiska rytmer följer normalt dygnets ljus-mörker-cykel och styrs av en inre biologisk klocka. Leddjur som insekter och skorpioner är de enklaste djur hos vilka man konstaterat en form av sömn. Får dessa djur inte vila, minskar deras motorik och förmåga att lösa uppgifter i labyrinter. De sover dock inte djupt som däggdjur och fåglar med högt utvecklade nervsystem. Här har sömnen fasta perioder med olika typer av hjärnaktivitet. Sömnlängden varierar från djur till djur. Till exempel sover sälar på ett isflak bara ett par minuter åt gången, innan de vaknar för att speja efter isbjörnar, medan stora katter som lejon kan sova 20 timmar om dygnet. Det är fortfarande ovisst varför djur behöver sömn. En förklaring kan vara att sömn minskar djurets energiförbrukning och därmed behovet att inta föda. Forskarna menar också att sömnen hjälper djurets nervsystem att lagra intryck och erfarenheter i minnet. Dessutom kan sömn stärka immunförsvaret, då en del av de ämnen som framkallar sömn också stimulerar immunförsvaret.

Läs också:

Elephant
Djur

Djur sover mellan tre och tjugo timmar

0 minuter
Djur

Djuren sover sig till framgång

2 minuter
Spindlar

SE LISTAN: Spindeln är gjord för att döda

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj