Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är vargar farliga?

Är vargar så farliga som man har fått intryck av, eller är det bara en myt?

En varg är givetvis farlig, men inte mer än vilket annat rovdjur som helst med vassa tänder. En stor varg kan väga uppemot 50 kilo, och dess tänder är kraftiga nog att krossa ben. Den angreppsbenägenhet och blodtörst som vargen tillskrivs har emellertid inget med verkligheten att göra. Det finns flera teorier om varför vargen trots det blivit ett av de mest avskydda djuren i historien. En teori går ut på att eftersom vargar gärna äter kadaver, har det en gång i tiden varit vanligt att se vargar äta de stupade efter stora slag. Det har utan tvekan hänt att de emellanåt även ätit svårt sårade, men fortfarande levande soldater, och det har kanske skapat grundvalen för det helt omotiverade varghat som än idag existerar. En annan teori föreslår att vargens dåliga rykte kommer från den gamla föreställningen om människor som kan förvandla sig till djur, till exempel varulvar. Naturligtvis kan även vargens skrämmande utseende och hemska ylande förklara varför människor är rädda för den. Faktum är emellertid att det inte finns några belägg för alla historier om vargar som utan minsta provokation har anfallit människor, eller som i samlad flock har angripit hela samhällen. Antalet autentiska historier om vargar som attackerat människor är mycket litet.

Läs också:

Djur

Späckhuggarens stamfader liknade en varg

2 minuter
Djur

Är alla hundar släkt med vargen?

2 minuter
Spindlar

SE LISTAN: Spindeln är gjord för att döda

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj