Shutterstock

Är komodovaranens bett verkligen giftigt?

Jag har hört att komodovaranens bett är dödligt, men producerar den gift?

Komodovaranens bett dödar både djur och människor. Man har hittills trott att det är bakterier i saliven som tar livet av bytet, men ny forskning avslöjar att jätteödlan dödar med ett slags nervgift.

Biologen och giftexperten Bryan Fry vid University of Melbourne i Australien har skannat huvudet av en konserverad komodovaran i en MR-skanner (magnetisk resonans). Överraskande visade de tredimensionella bilderna sex giftkörtlar på var sida av ödlans underkäke. Senare opererade Fry och hans kollegor ut körtlarna från en komodovaran på Singapore Zoo och kom fram till att giftet innehåller samma ingredienser som ormgift. Giftet förlamar bytet och gör att det drabbas av chock. Det innehåller dessutom blodförtunnande ämnen, så att bytet lider massiva blodförluster och till sist förblöder.

Bilderna av giftkörtlarna, som rymmer 1,2 milliliter gift, talar mot den seglivade teorin om att det är bakterier i ödlans mun som orsakar blodförgiftning eller blodförlust och på så sätt långsamt dödar bytet.

Komodovaranen är världens största nu levande ödla och är känd för att vara en dråpare som äter allt slags kött – även kadaver och djur som är mycket större än den själv. Ödlan är även kannibal och sätter gärna tänderna i sin egen avkomma. Därför lever varanens ungar uppe i träden tills de är cirka åtta månader. Där är de i säkerhet för de vuxna ödlorna, som inte kan klättra.

Vill du veta mer om gifter? Här är listan över världens giftigaste ämnen.