Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blue blood
Djur

Är allt blod rött?

Människans blod är ju rött. Varför är det så? Gäller det alla djur?

Vårt blodär rött, eftersom det innehåller röda blodkroppar, som färgas röda av proteinet hemoglobin. Det består av fyra nästan likadana proteinkedjor, som var och en innehåller en hemgrupp med en järnatom i mitten. Hemoglobinets roll är att transportera syre runt i kroppen.

Hemoglobin med bundet syre kallas för oxihemoglobin. Det absorberar framför allt ljus med våglängder under 600 nm, det vill säga blått och grönt ljus. Vid våglängder mellan 600 och 700 nm absorberar det däremot inte så mycket. Dessa våglängder uppfattar vi som röda, och det är därför hemoglobin ser rött ut.

Alla vertebrater, det vill säga djur med ryggrad och skelett, har rött blod. Det gäller alltså däggdjur, fåglar, groddjur, kräldjur och fiskar. Bland invertebrater, alltså djur utan ryggrad, till exempel bläckfiskar och maskar, är det däremot en del som inte har rött blod. Det beror på att de använder andra proteiner än hemoglobin för att transportera runt syre i kroppen. En del av proteinerna innehåller järn, men andra innehåller koppar och kan därför framstå som rosa, gröna eller blå. Många invertebrater har alltså rött blod, som innehåller hemoglobin.

Blodets färg betingas i några fall av något annat än proteiner. Således har ödlor i skinksläktet Prasinohaema grönt blod, eftersom de har ett extraordinärt högt innehåll av galla i blodet.

Läs också:

Djur

Djurens superförmågor sitter i fötterna

2 minuter
Julöns röda krabbor
Djur

Varför vandrar Julöns röda krabbor?

0 minuter
Cirkulation

Får du blåmärken lätt? Här är förklaringen

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj