Monkey

Schimpanser avskyr snyltare

Schimpans: Apor har ett välutvecklat sinne för rättvisa

Schimpanser blir sura om de känner sig lurade och lägger inga band på sin ilska. Det visar ett försök utfört av psykologen och biologen Darby Proctor vid Emory University i USA.

Forskaren tränade två schimpanser i ett spel, där de skulle ge varandra ett av två färgade föremål, som därefter skulle ges till en forskare. Det ena föremålet kunde bytas mot tre bananskivor till varje apa, medan det andra utlöste fem skivor till den ena och en skiva till kompisen.

Schimpanserna valde oftast föremålen som gav en jämn fördelning. I de få fall då en schimpans uppförde sig själviskt, väste, skrek och spottade kompisen efter den snåla apan.

Apor kan både skratta och leka

Försök visar att primater liknar människor på flera områden.

Kittlas: Apor är lika kittliga som människor. Bland andra schimpanser och gorillor skriker av skratt, när de kittlas, visar försök från 2009.

Leker:I ett försök lät forskare en flock rhesusapor leka med bilar och nallar. Aporna betedde sig som barn: hannarna kastade sig över bilarna, medan honorna föredrog att leka med nallarna.

Säger nej: Bonobomammor på tyska Leipzig Zoo skakar missnöjt på huvudet, om ungarna leker med maten i stället för att äta den.

Avvisar andra: Mandriller på brittiska Colchester Zoo håller handen för ögonen, när de vill vara i fred för artfränder. "Håll er borta", betyder tecknet.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: