Lesula monkey

Ny apart hittad i Kongo

Forskare gjorde ett sensationellt fynd under en expedition i Kongos djungler.

20 december 2012

Ett fynd av en ny primat är en sällsynt händelse. Primater är en grupp av apor som omfattar över 200 arter, och nyligen fann forskarna en ny. Fyndet är bara det andra i Afrika de senaste 28 åren.

Den överraskande upptäckten gjordes i Demokratiska republiken Kongo av zoologer från bland annat Lukuru Wildlife Research Foundation. Forskarna var ute för att studera ett outforskat skogsområde i landets inre delar, då de lade märke till en ung markatta, som hölls i en bur i staden Opala.

Arten var okänd för vetenskapen, men lokalbefolkningen berättade att de kallade den ”lesula”. I material från döda lesula-apor, som hade nedlagts av lokala jägare eller lämnats av rovdjur i skogen, studerade forskarna den hittills okända artens särskilda kännetecken och DNA. Slutsatsen var att det otvivelaktigt rörde sig om en helt ny art av markatta. Forskarna har gett den nya arten det vetenskapliga namnet Cercopithecus lomamiensis efter en flod som rinner genom dess utbredningsområde.

Den nya aparten skiljer sig från sin närmaste släkting, Hamlyns markatta, genom att ha större ögonhålor och ljusare överkropp. Båda arterna är de enda markattor som har en ljus rand längs näsryggen. De båda arterna utmärker sig dessutom genom att hannens bakdel och könsdelar är hårlösa och blå.

Då lesula-aporna är ganska skygga, utgörs de flesta av forskarnas observationer endast av artens särskilda lockrop. Dess utbredningsområde hotas inte av avverkning, men forskarna anser att den nya markattan i stället kan vara hotad på grund av alltför intensiv jakt från lokalbefolkningens sida.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: