Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apmänniska

Med tid och gynnsamma förhållanden skulle apor i teorin kunna bli lika intelligenta som människor.

© 20TH CENTURY FOX
Djur - Apor

Kan apor utvecklas till människor?

Om schimpansernas gener nu är till 99 procent identiska med våra, kan aporna då utvecklas till att bli människor?

Många evolutionsbiologer är eniga om att det teoretiskt inte är något som hindrar att apor under rätt omständigheter och med massor av tid till förfogande skulle kunna utveckla en intelligens i nivå med eller högre än människans.

Det är det scenario som bland annat utspelas i science fiction-romanen “Apornas planet”, som har legat till grund för flera filmatiseringar.

Schimpanser och människor kan inte få avkomma

Evolutionsbiologerna anser däremot inte att det är realistiskt att exempelvis schimpanser – som är människans närmaste släktingar i djurriket – kan utvecklas till att bli människor.

Även om schimpansens dna avviker från människans med bara cirka en procent skulle det nämligen krävas stora förändringar i arvsmaterialet.

Inte bara skulle apornas kroppsform behöva ändras så att den liknar vår, deras dna skulle också behöva ligga så nära vårt att de kunde få livsduglig avkomma med människan.

Biologerna har ännu inte hittat bevis för att två arter som skiljts åt av evolutionen någonsin har förenats igen.

###

Evolutionen kan inte gå baklänges

Om vår närmaste släkting, schimpansen, skulle utvecklas till människa skulle det krävas en rad osannolika steg i evolutionen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj