Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apa håller i människas hand
© Shutterstock
Djur - Apor

Har alla apor naglar?

Har samtliga apor naglar precis som människor? Varför har egentligen primater naglar i stället för klor?

Naglarna har enligt de flesta primatologer utvecklas som ett led i handens gripfunktion, eftersom de ger stöd och skydd till det yttersta av fingrarna och dessutom gör det lättare för oss att klia på vår kropp. Människans tånaglar har naturligtvis inte längre någon gripfunktion, då vi har utvecklat upprätt gång, men de ger fortfarande ett gott skydd för det yttersta av tårna, som är mycket utsatta för stötar och slag. Alla primater har en eller flera platta naglar på de yttersta fingrarna och tårna, där de ökar fötternas och händernas gripförmåga. Faktum är att förekomsten av platta naglar ofta används som en del av definitionen på gruppen primater. Naglar har utvecklats från klor hos primaternas stamform, som var gnagarliknande insektsätare. Primaternas närmaste nu levande släkting är spetsekorrarna (tupajor), som har många drag gemensamma med primaterna, bland annat en stor hjärnskål. Som ett ursprungligt drag har de dock bevarat klor på alla tårna. Dessa klor är som klorna hos många andra däggdjur effektiva redskap att gräva, skrapa och klättra upp för trädstammar med. Trots att alla primater kännetecknas av att ha naglar, är det vanligt att primater har en blandning av naglar och klor på händer och fötter. Således har aye-ayen klor på alla sina fingrar och tår, med undantag för stortårna, som har en nagel. Primaternas naglar liknar inte alls våra relativt breda och platta naglar. Till exempel finns det en tendens att sydamerikanska apor har smalare naglar än apor i Afrika och Asien.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj