Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djungelns snabbaste hjärnor

De studerar naturmedicin, ­förstår 3 000 ord och har ett mer välutvecklat minne än studenter. Apor överraskar forskare med ­intelligenta drag som på flera punkter överträffar människan.

Shutterstock

Apor bemästrar vardagens fysik

Observationer i naturen har länge tytt på att apor har djupa kunskaper om olika material. Vissa apor använder exempelvis fyra redskap i en viss ordning när de hittar honung.

I laboratoriet har forskare däremot svårt att bevisa apornas speciella förmågor. Den bilden har nu förändrats efter ett försök.

För att avgöra om aporna förstår olika materials fysiska egenskaper valdes åtta kapucinapor ut till försöket. De skulle välja rätt bland tre redskap tillverkade av trä, rep och plast för att nå in bakom ett galler och fiska ut
en skiva torkad banan.

Aporna skulle alltså i förväg analysera vilket redskap som var mest ändamålsenligt för att få tag på bananen. Aporna valde den stela träpinnen varje gång och fick tag på belöningen.

Aporna fick välja mellan en träpinne (t.v.), ett rep och en plastbit (t.h.) för att få tag i sin belöning. Efter att ha känt på materialen valde samtliga den stela träpinnen.

© Noemi Spagnoletti

Apor tar naturens medicin

Självmedicinering är vanligt förekommande bland schimpanser och ett flertal andra primater.

Kunskapen om naturens apotek går i arv från generation till generation tack vare apornas välutvecklade förmåga att lära sig av varandra.

Schimpanser minns bättre än universitetsstudenter

Schimpanser har överglänst människor i ett svårt minnestest. Unga schimpanser vinner över studenter när de ska minnas ordningsföljden av siffrorna 1–9 som har spritts slumpmässigt över en datorskärm.

Siffermästare är schimpansen Ayumu, som har lärt sig siffrorna 0 till 9 och minns deras placering. Även när han bara får se siffrorna i en femtedels sekund svarar Ayumu rätt i 80 procent av fallen, medan universitetsstudenterna bara svarar rätt i 40 procent av försöken.

Siffrorna 1 till 9 ligger slumpmässigt utspridda på en skärm. När apan rör den första siffran försvinner siffrorna. Sedan pekar schimpansen ut siffrorna från 1 till 9 i rätt ordningsföljd.

© PRIMATE RESEARCH INSTITUTE of KYOTO UNIVERSITY/AFP/Scanpix

Människodrag återfinns hos schimpanser

Schimpanser har många karaktärsdrag som påminner om dem hos människan. Aporna är hjälpsamma, uppfostrar mödosamt sina ungar och har utvecklat redskap som de använder när exempelvis termiter och andra aparter står på menyn.

Orangutang levererar ström av idéer

Djur kan inte uppfinna någon ny teknik för att lösa ett problem. Det har åtminstone varit forskarnas teori, men i ett flertal försök har deras antaganden visat sig vara fel.

Orangutanger har upprepade gånger visat att de snabbt och effektivt kommer på nya idéer.

I ett försök skulle en orangutang, en schimpans och en bonobo få saft från änden av ett plaströr monterat bakom ett galler.

Plaströret hade en böjning på 90 grader. För att få tag på saften var det meningen att aporna skulle använda en böjbar kabel och slicka av saften.

Schimpansen och bonobon använde kabeln som det var tänkt, men orangutangen uppfann en helt ny teknik. Den använde kabeln som sugrör och slurpade i sig all saft mycket snabbare.

Orangutangen kom på att kabeln kunde användas som sugrör och bevisade att arten kan hitta nya sätt att använda föremål.

© Héctor Marín Manrique

Skrik varnar om fiender

Den västafrikanska dianamarkattan har utvecklat ett enkelt språk. Markattan använder sig av ett antal kall för att kommunicera med resten av flocken och varna andra för fara.

Fienderna har alla fått var sitt kall så att flocken vet exakt vilket rovdjur som närmar sig och vilken flyktstrategi de gör bäst i att använda.

Dianamarkattorna kan dessutom berätta hur allvarligt hotet är. Speciella kall eller skiftningar i rytm avslöjar om ett farligt rovdjur är i närheten eller längre bort.

Utöver det kan markattorna nyansera meddelandena. De kan exempelvis berätta att det eventuellt finns anledning att oroa sig, genom att säga: “Jag tror att jag har sett ett rovdjur”.

De sällskapliga dianamarkattorna lever i blandade flockar med upp till åtta olika andra arter av markattor. Alla arter har lärt sig att förstå varandras språk och de reagerar även på andra apors kallsignaler – i synnerhet varningskallen.

Bonobo kan 3 000 ord

Apornas språkliga superstjärna är en bonobo vid namn Kanzi. Enligt Kanzis läromästare, Sue Savage-Rumbaugh, förstår han över 3 000 talade engelska ord inklusive korta meddelanden som “gå ut och hämta bollen”.

Med hjälp av cirka 400 lexigram kan Kanzi även uttrycka egna önskningar som “ge mig det” eller “ta mig dit”. Vissa ord konstruerar Kanzi till och med själv om ordet inte finns som lexigram. Ordet pizza sätter han ihop av bröd, ost och tomat.

Redan som liten överraskade Kanzi genom att ha lärt sig språk utan någon undervisning. Kanzi hade tillägnat sig lexigramspråket medan forskarna undervisade hans adoptivmor Matata. Kanzi blev därmed den första apan som tillägnade sig språk på samma sätt som barn.

Kanzi kan uttrycka enkla meningar, som vanligtvis består av ett till tre lexigram. På så sätt kan han be om saker, svara på frågor och sätta ihop korta meningar.

© Frans Lanting/National Geographic Stock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj