Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Djur - Apor

Afrikanska apor seglade till Amerika

Minst 1 700 kilometer - i kamp med tropiska stormar och skummande vågor. Dna och fossil avslöjar nu hur en liten grupp uthålliga apor korsade Atlanten miljontals år före Columbus och förändrade livets historia för alltid.

En liten, mörkbrun apa kisar med ögonen och ser ut över havet. Den känner på sanden mellan sina fingrar innan ett högt fågelskrik får den att springa in mellan skogens träd. Vid sin sida har apan några få artfränder, men resten av dess släktingar befinner sig nästan 2 000 kilometer bort.

Det lilla djuret och dess följe­ slagare befinner sig i Sydamerika – omkring 40 miljoner år före vår tid – och de är de enda aporna på den enorma kontinenten som vid den här tiden är omgiven av vidsträckta oceaner på alla sidor.

Apornas gåta plågar forskare

I dag har apans efterföljare erövrat den södra kontinenten. Omkring 100 arter lever i de enorma skogarna, bland annat vrålapor, kapucinapor, silkesapor och spindelapor.

Brøleabe

Sydamerikanska apr, som den här vrålapan, skiljer sig från sina afrikanska släktingar med näsborrar vända åt sidan näsborrar och starka, smidiga svansar.

© Shutterstock

Men de sydamerikanska apornas gåtfulla ursprung är en utmaning för forskarna. Varifrån kom de och hur hamnade de plöts­ligt på kontinenten?

Charles Darwin hittade en del av svaret, men hans efterföljare krånglade till bilden och förde vetenskapen på villovägar.

Först nu har forskarna lyckats avslöja den urgamla hemligheten, som har legat gömd i apornas genetiska kod: Aporna seglade från Afrika till Sydamerika.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj