Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kan dyr blive berusede af at æde gæret frugt?
Djur

Kan djur bli berusade av att äta jäst frukt?

Överallt i naturen finns alkohol i överjäst frukt. Upprepade gånger har älgar observerats efter att ha smaskat i sig jäst frukt. Men kan djur egentligen bli fulla av frukt?

Biologer vid University of Bristol, England, har räknat ut att en elefant skulle kunna äta omkring 1400 jästa frukter i ett svep innan den skulle ha fått i sig de cirka 1,9 liter ren alkohol – etanol – som forskarna bedömer vara den mängd som krävs för att få benen att vika sig under en elefant.

En annan hypotes går ut på att jäsningen sker i djurets tarmsystem och gör djuret berusat, men nedbrytningen av frukten sker mycket snabbare än den jäsningsprocess som bildar alkoholen i frukt.

Djur med fruktfylla är osannolikt

Även om jäsning i övermogen frukt kan bilda alkohol, anser forskarna att båda hypoteserna och historierna om fulla älgar, druckna elefanter och andra berusade djur är osannolika – åtminstone när det gäller de stora djur man talar om.

Älgar vimlar runt i Sverige

Men även om forskarna alltså avvisar fenomenet finns det åtskilliga exempel på berusade djur.

Varje höst ser man till exempel i Sverige älgar som av allt att döma är berusade. Efter att ha ätit för mycket jäst frukt har de trasslat in sig i exempelvis träd eller krossat skyltfönster i affärer.

Läs också:

Apor klarar spegeltestet
Djur

Forskarna läser djurens tankar

12 minuter
hund avundsjuk
Djur

Forskare avslöjar: Din hund kan bli svartsjuk

2 minuter
Spindlar i Sverige – Större husspindel
Spindlar

Det här är Sveriges största spindlar

13 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj