Apor seglade till Amerika
Søfarere

En grupp afrikanska apor korsade Atlanten långt innan Columbus.

© Shutterstock & Nicolai Aarøe

Afrikanska apor seglade till Amerika

Minst 1 700 kilometer - i kamp med tropiska stormar och skummande vågor. Dna och fossil avslöjar nu hur en liten grupp uthålliga apor korsade Atlanten miljontals år före Columbus och förändrade livets historia för alltid.

4 september 2018 av Jesper Milàn & Christian Juul

En liten, mörkbrun apa kisar med ögonen och ser ut över havet. Den känner på sanden mellan sina fingrar innan ett högt fågelskrik får den att springa in mellan skogens träd. Vid sin sida har apan några få artfränder, men resten av dess släktingar befinner sig nästan 2 000 kilometer bort. 

Det lilla djuret och dess följe­ slagare befinner sig i Sydamerika – omkring 40 miljoner år före vår tid – och de är de enda aporna på den enorma kontinenten som vid den här tiden är omgiven av vidsträckta oceaner på alla sidor. 

Apornas gåta plågar forskare 

I dag har apans efterföljare erövrat den södra kontinenten. Omkring 100 arter lever i de enorma skogarna, bland annat vrålapor, kapucinapor, silkesapor och spindelapor. 

Apor seglade till Amerika
Brøleabe

Sydamerikanska apr, som den här vrålapan, skiljer sig från sina afrikanska släktingar med näsborrar vända åt sidan näsborrar och starka, smidiga svansar.

© Shutterstock

Men de sydamerikanska apornas gåtfulla ursprung är en utmaning för forskarna. Varifrån kom de och hur hamnade de plöts­ligt på kontinenten? 

Charles Darwin hittade en del av svaret, men hans efterföljare krånglade till bilden och förde vetenskapen på villovägar. 

Aporna korsade Atlanten

Först nu har forskarna lyckats avslöja den urgamla hemligheten, som har legat gömd i apornas genetiska kod: Aporna seglade från Afrika till Sydamerika.

Du kan läsa hela historien om apornas otroliga resa – och hur den till slut förändrade livets historia – i nästa nummer av Illustrerad Vetenskap.

Om du beställer en prenumeration nu får du ett häftigt erbjudande:

  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap
  • Digital tillgång till tidigare nummer av tidningen
  • En valfri gåva från listan nedan:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: