Mer än två tredjedelar av jordens djurliv har försvunnit sedan 1970 på grund av mänsklig aktivitet. Den slutsatsen dras i en ny och mycket dyster rapport från Världsnaturfonden.
Rapporten, som har tagits fram i samarbete med Zoological Society of London, grundas på historisk övervakning av bestånden av mer än 4 300 olika ryggradsdjur från hela världen – däggdjur, fiskar, fåglar och groddjur.
I genomsnitt har beståndet av de övervakade arterna minskat med 68 procent mellan 1970 och 2016. Förändringarna har drabbat särskilt hårt i de tropiska amerikanska områdena – i Karibien och Latinamerika – där bestånden har minskat med oroväckande 94 procent.
Människan förbrukar 1,56 gånger jordens kapacitet
Och människan har sig själv att skylla. Enligt rapporten är utplånandet av djurbestånden ett direkt resultat av avskogning, överfiske, förorening, ökande temperaturer, överkonsumtion och andra effekter av en mänsklig befolkning som har vuxit explosivt.
Fram till 1970-talet var människans ekologiska avtryck mindre än jordens förmåga att regenerera resurserna, men i takt med befolkningstillväxt och en växande konsumtion har balansen slagit över.