Världen står inför två parallella kriser: Klimatförändringar och förlusten av biologisk mångfald. Det krävs betydligt mer än ett under för att lösa båda problemen. Men faktum är att vi kan komma förvånansvärt långt med en relativt liten ansträngning – om vi arbetar strategiskt.
En ny studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature drar forskare slutsatsen att vi kan att vi kan rädda 60 procent av de hotade arterna i världen bara genom att återställa 15 procent av jordens jordbruksmark till naturområden där djur kan leva.
En sådan omställningen skulle dessutom innebära att upp emot 30 procent av den extra koldioxid, som pumpats ut i atmosfären sedan 1800-talet försvann, eftersom den obrukade naturen binder större mängder koldioxid.
Matematisk modell väljer ut de bästa områdena
Men enligt studien, som gjorts av 27 forskare från totalt tolv länder, går det inte att bara slumpmässigt peka ut 15 procent av världens jordbruksmark. Istället handlar det om att identifiera vilka områden där en omställning skulle ge bäst effekt för pengarna.
Enligt forskarna kan den strategiska insatsen vara 13 gånger mer effektiv än den slumpmässiga.